Babblarna är Sveriges mest framgångsrika barnprogram, med en halv miljard visningar på Youtube. Men framgången har en ruskig baksida.
Babblarnas tecknare utblottad: "Äter ekollon"
Mest läst i kategorin
När Anneli Tisell fick ett barn med Downs Syndrom öppnades en värld av specialpedagogik för henne.
Hon bestämde sig för att skapa ett barnprogram med figurerna från Karlstadspedagogiken – en metod för att hjälpa barn med inlärningssvårigheter.
Babblarna – ett pedagogiskt verktyg
Det innebär att de folkkära Babblarna, Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo är gamla figurer från 1980-talet. Och de har inte alltid sett ut som de gör nu.
Innan Babblarnas Tut Pling Sång tog de svenska förskolebarnen med storm sedan 2012, var de framförallt pedagogiska nischade dockfigurer.
Men nu är de ett Teletubbieliknande varumärke som ges ut av Hatten förlag, med lunchlådor, böcker och sällskapsspel.
Och en av de tre personer som ritade de nya babblarna, Ola Schubert, blev antagligen otroligt stolt över att hans verk spreds över landet.
Till en början.
Framgångens baksida
Enligt Hatten förlags egen hemsida framgår det att det funnits en konflikt mellan bolaget och illustratören Ola Schubert, och att det slutat i Arbetsdomstolen.
Domen dömde till förlagets fördel 2019, och krävde att Schubert skulle betala rättegångskostnaderna på flera miljoner kronor.
Om det kan man läsa mer i deras pressmeddelande, men så här står det i korthet:
Efter ett långt samarbete sade animatören och illustratören Ola Schubert upp sig från Hatten på hösten 2017. Då hade han i olika omgångar varit anställd och uppdragstagare till förlaget i mer än tolv år. För motsvarande tre års heltidsarbete hade han fått totalt 2,4 miljoner kronor i lön och andra ersättningar.
Arbetsdomstolen beslutade i november 2019 enhälligt att Hatten äger rätten att förfoga över Ola Schuberts bidrag till Babblarnas värld.
Nu lever Ola Schubert under existensminimum, eftersom han blev tvungen att betala flera miljoner för rättegångskostnaderna.
Det berättar han för den fackliga tidningen Arbetet på onsdagen:
Kommersialiseringen av babblarna kostade honom allt
“Jag gillar fortfarande mina figurer, men jag gillar inte kontexten de har hamnat i. De har blivit kidnappade och utnyttjade, som alla andra stackars arbetare”, säger han.
Men konflikten har lett till en tuff ekonomisk period. Alla pengar går till att betala skulden till Kronofogden och företaget Hatten.
Lever på ekollon
Nu lever han på ekollon, berättar han för tidningen:
“Ekollonen är en extremt viktig del av mitt födointag. Jag lever under existensminimum och har tre barn. Under den juridiska processen har jag funderat mycket. Vad skulle hända om jag förlorade allt? Hur skulle jag överleva?”, säger Ola Schubert till tidningen.
Fram till 2017 hade han och förlagets ledning kommit överens.
Babblarnas kläder, babbalarnas schampoo
Hatten växte på Babblarnas framgång till ett stort bolag. Nu fanns Babblarna som barnkläder och badskum.
“När vi började så var det ju ett specialpedagogiskt verktyg för barn med grava språkstörningar. Sedan kom kommersialiseringen”, säger Ola Schubert till Arbetet.
2017 skulle bolaget lansera Babblarna internationellt.
Och Ola skulle friskrivas från alla royalties, trots att det var han som ritat figurerna som tog världen med storm.
Skulden växer med 17 000 – i månaden
Konflikten med Hatten är inte över på långa vägar.
Skulderna växer, med 17 000 i ränta varje månad.
Skild och sjukskriven
Han har tre barn, men skildes på grund av konflikten.
“Processen var extremt tuff för mig. Vi bråkade inte om det, men det tärde på oss. Vi liksom tappade varandra och behövde utrymme”, säger han till Arbetet.
Nu är han sjukskriven och skulden är uppe i tre miljoner kronor. Den växer för varje dag.
Anneli Tisell säger att konflikten inte handlar om pengarna. Men samtidigt vill hon absolut inte att han ska få skuldsanering från Kronofogden, trots att han inte kommer kunna betala skulden över någon överskådlig framtid.
Själv har hon en månadslön på över 100 000 kronor och får årligen en utdelning på exempelvis 2,8 miljoner kronor under 2021 för aktierna i Hatten, eftersom hon äger varenda en, skriver tidningen.
Läs mer:
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.