Dagens PS

Viktnedgång hjälpte deras karriärer

På arbetsplatser är det vanligt med fördomar om överviktiga och personer som gått ned i vikt vittnar om att de uppfattas annorlunda
På arbetsplatser är det vanligt med fördomar om överviktiga och personer som gått ned i vikt vittnar om att de uppfattas annorlunda. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 jan. 2024Publicerad: 04 jan. 2024

När Tynan Phelan gick ned i vikt, från 122 till 90 kilo, fick han som väntat bättre självkänsla, men till sin förvåning uppmärksammades han också plötsligt på jobbet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tynan Phelan är rekryterare inom cannabisindustrin och går ofta på nätverksevenemang, enligt honom själv brukade han vara en “ledsen svettig kille i ett hörn”, men nu närmar sig folk honom med värme, det skriver Wall Street Journal.

Han kan inte bevisa det, men han tror att hans nya utseende och självförtroende har hjälpt honom att landa executive-search-kontrakt som han tidigare kanske skulle ha förlorat.

“Det är olyckligt, men folk behandlar dig annorlunda”, säger Tynan Phelan, som leder den amerikanska verksamheten på rekryteringsfirman White Ash Group.

Piggare och skarpare

Melanie Borden startade en marknadsföringsbyrå 2021, hon hade ohälsosamma vanor som ibland gjorde henne trög på jobbet. 

Hon förlitade sig på koffein och socker för att orka igenom många eftermiddagar. Hon jobbade också ofta 100 timmar i veckan.

Hon började jogga, tog bort mejeriprodukter ur sin kost, slutade jobba till klockan 02 på natten och gick ned 40 kilo.

Hon säger att hon har skrivit på fler kontrakt sedan hon bantat, och tjänat tillräckligt för att utöka sitt team till fyra heltidsanställda och cirka två dussin entreprenörer.

Hon har blivit piggare och det har fått henne att känna sig mentalt skarpare, men hon tror inte att det förklarar alla hennes professionella framsteg.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fördomar om övervikt

Även andra personer som har gått ned i vikt säger att det har hjälpt deras karriärer.

I Ozempics tidsålder är viktminskning kanske mer möjlig än någonsin för många människor och fördelarna kanske inte längre är begränsade till några få.

Viktfördomar på arbetsplatser är ett väl dokumenterat fenomen, studier visar att personer med fetma får lägre lön och i genomsnitt befordras mindre än normalviktiga kollegor.

Några säger att viktnedgång och ökad energi har gjort att de blivit bättre på sina jobb.

Oftast tillskriver de dock sina framgångar efter vikttappet, som extra uppmärksamhet, nya kunder och högre provisioner, till hur andra uppfattar dem.

Ett opålitligt mått

Susan Albers är psykolog vid Cleveland Clinic och har skrivit flera böcker om att äta med medveten närvaro.

Hon säger att vi ofta antar att människor som verkar vara fysiskt vältränade är hårt arbetande och målinriktade.

ANNONS

Fördomar om vikt är en av de mest lömsk formerna av diskriminering på jobbet, med stereotyper av överviktiga människor som lata eller odisciplinerade.

Susan Albers menar att det resonemanget alltid har varit skakigt. Att anta att en jobbsökande med disciplin att hålla sig smal har rätt disciplin för det tilltänkta jobbet är långt ifrån korrekt.

En persons storlek och vikt är ett väldigt opålitligt mått an kompetens och arbetsmoral.

Ändå menar en del att det visar att du är flitig och har förmågan att hantera tid, något som kan översättas till affärer, om du kan hålla dig till en friskvårdsrutin.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Lågkolhydratkost är inte svaret om du vill gå ned i vikt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]