Arbetslösheten stiger i Sverige. Fler blir utan jobb. Men de regionala skillnaderna är stora – och i ett fall uppseendeväckande.
Arbetslösheten stiger – men inte här
Mest läst i kategorin
Västerbotten är Västertoppen. I varje fall när det gäller jobb.
När Arbetsförmedlingen under tisdagen redovisar färska siffror över arbete och arbetslöshet är det Västerbotten som har den lägsta arbetslösheten i Sverige.
Medan den genomsnittliga arbetslösheten i Sverige är 6,8 procent, är den i Västerbotten 4,0 procent. Toppar bland länen gör Skåne med en arbetslöshet på 9,0 procent.
Det är ännu ett exempel på hur den industriella expansionen i norr vänder upp och ned på hur konjunkturen regionalt tidigare sett ut.
”Speglar arbetsmarknaden”
”De geografiska skillnaderna speglar situationen på arbetsmarknaden i stort. När arbetslösheten stiger är det ett bra läge att utbilda sig för att bli mer attraktiv för arbetsgivare när väl arbetsmarknaden vänder uppåt igen”, säger Eva Samakovlis, analysdirektör hos Arbetsförmedlingen.
Även ungdomsarbetslösheten ökar i Sverige.
7,9 procent av ungdomarna 18-24 år är registrerade som arbetslösa, en ökning från 7,3 procent för ett år sedan.
Det handlar om 42 718 ungdomar som saknar jobb.
”Drabbas mer”
”Ungdomar brukar drabbas i en lågkonjunktur eftersom de oftare har tillfälliga arbeten och mindre arbetslivserfarenhet. Samtidigt är flexibiliteten och rörligheten högre bland dem, vilket gör att arbetslösheten bland unga ofta minskar i ett rätt tidigt stadie när konjunkturen väl stärks”, menar Eva Samakovlis.
Färre långtidsarbetslösa
Det är få positiva siffror i Arbetsförmedlingens rapport, men det finns några.
Exempelvis sjunker långtidsarbetslösheten, de som varit arbetslösa mer än tolv månader, något. Det antalet minskar från 144 760 till 141 505 personer.
Läs även:
Arbetsförmedlingen: Nu blir männen arbetslösa
Rekryteraren: Linkedin viktigare än ditt cv
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.