2008 blev det lättare att rekrytera arbetskraft från andra länder. Nu har forskare i Stockholm följt upp vilka resultaten blev.
Arbetskraftsinvandring: Var femte utan inkomst
Mest läst i kategorin
En reform 2008 gjorde det lättare för arbetsgivare att rekrytera arbetskraft från länder utanför EU.
Den tidigare statliga arbetsmarknadsprövningen avskaffades och arbetsgivarnas efterfrågan fick styra.
Det gjorde att arbetstillstånd gavs utifrån anställningserbjudanden, så länge villkoren i svenska kollektivavtal och försörjningskraven uppfylldes.
Nu har forskare vid Stockholms universitet och IFAU undersökt hur det gått för den här gruppen invandrare på den svenska arbetsmarknaden.
Forskningen bygger på data om personer som varit folkbokförda under perioden 2000-2023.
Många framgångsrika
Studien visar att många av de som invandrat för att arbeta är framgångsrika.
De flesta har etablerat sig väl på arbetsmarknaden och har i snitt högre inkomster än den inhemska arbetskraften. En femtedel av gruppen har dock inga inkomster alls från arbete. De har inte heller bidrag i någon större utsträckning.
”Det mest överraskande fyndet är att en så pass stor andel av de som kommit hit för att arbeta inte har några synliga inkomster”, säger Erik Sjödin, forskare vid Stockholms universitet.
”Det är tydligt att arbetskraftsinvandrare både fyller viktiga luckor i arbetsmarknaden och att en del är i utsatta positioner. Vi behöver ett system som bättre kan fånga upp båda dessa aspekter”, konstaterar Sjödin.
Senaste nytt
”Fungerar systemet?”
Genom reformen 2008 fick arbetsgivarnas efterfrågan styra, vilket gav en kraftig ökning av arbetskraftsinvandringen.
”Regleringen är designad för att möta behovet av arbetskraft och möjliggöra försörjning. Men när en så stor del av arbetskraftsinvandrarna står utan inkomst, måste vi ställa oss frågan om systemet verkligen fungerar som det är tänkt”, säger Erik Sjödin.
Forskarna rekommenderar svenska myndigheter att se över och följa upp anställningar och inkomster.
En viktig fråga är att säkerställa att alla som invandrar till Sverige för att jobba, verkligen får möjlighet att försörja sig.
”Vi behöver en mer tillförlitlig kontroll och uppföljning av arbetskraftsinvandringen. Det är inte hållbart att så många saknar inkomster, samtidigt som de har arbetstillstånd”, avslutar Erik Sjödin.
Läs mer:
SKR: “Regeringen hotar välfärden”. Dagens PS
SCB: Nu slutar Sverige växa. Dagens PS
“Regeringen bromsar grön omställning”. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.