Dagens PS

Anställda på krigsstigen: Blir 2025 uppsägningens år?

Anställda på krigsstigen: Blir 2025 uppsägningens år?
Blir 2025 året då unga arbetstagare lämnar jobbet i drivor? (Foto: Pixabay)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 14 dec. 2024Publicerad: 14 dec. 2024

En ny generation arbetstagare är på krigsstigen. Kan 2025 bli året då den yngre generationen lämnar sina jobb i drivor?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Generation Z och Millennials är trötta på gamla regler och låga löner. Enligt en ny undersökning från bakgrundskontrollplattformen Checkr, vilken Newsweek skriver om, kan 2025 bli året då en våg av uppsägningar sveper över arbetsmarknaden. 

Läs mer: Våg av uppsägningar på ingång. Dagens PS

Sverige och USA 

Studien, som omfattar 3 000 amerikanska arbetstagare, visar att 51 procent av alla tillfrågade Generation Z och nästan lika många Millennials är redo att byta jobb om de inte får högre lön. 

I Sverige visar en liknande studie från ManpowerGroup att 48 procent av de mellan 18–27 år funderar på att byta jobb redan inom sex månader.

Detta står i skarp kontrast till baby boomers (60–69 år), där bara 20 procent är lika benägna att säga upp sig.

Drivkrafterna bakom trenden är ett ökat missnöje över löner och arbetsvillkor. Bland den unga arbetskraften är det bara 25 procent som säger att de är nöjda med sina jobb. 

”Traditionell lojalitet mot arbetsgivaren är död. Unga ser arbete som en transaktion – inte en livslång relation”, säger finansanalytikern Michael Ryan till Newsweek.

ANNONS

Senaste nytt

Kan bli dyrt 

ANNONS

HR-experter varnar för att företag som inte investerar i sina anställda riskerar att möta en “revolving door-effekt” – ett fenomen där personalen lämnar i så snabb takt att det blir en ständig cirkulation av nya rekryteringar.

”Hög personalomsättning innebär ökade kostnader för rekrytering, utbildning och introduktion,” säger HR-konsulten Bryan Driscoll.

“Om företag inte investerar i sina anställda – både ekonomiskt och professionellt – kommer de att förlora stort”. 

Enligt experterna handlar det förvisso inte bara om pengar – det handlar om respekt. 

Driscoll poängterar att yngre generationer vuxit upp i en värld där företagsvinster slagit rekord medan reallöner ofta stannat av eller sjunkit. För dessa generationer blir rättvisa löner ett tecken på respekt och uppskattning. 

Vilka sektorer drabbas?

Hälsovårdsbranschen, särskilt sjuksköterskor, toppar listan över yrken där personalen lämnar sina jobb, enligt rapporten från Checkr. I Sverige funderar i sin tur var fjärde ung AT-läkare på att byta jobb

Andra drabbade yrken är lärare – en grupp som rapporterar stress och bristande resurser som skäl för att lämna sina positioner.

Läs också: Generationen som får sparken i ilfart. Dagens PS

ANNONS

En ny syn på arbetslivet

Generation Z, som vuxit upp under gigekonomins framfart och influencerkulturens genombrott, ser karriären som en strategisk väg framåt snarare än en livslång pakt med en arbetsgivare. 

För att möta dessa förändrade förväntningar behöver arbetsgivare göra mer än att bara erbjuda en konkurrenskraftig lön.

“Arbetsgivare som vill behålla talang bör föra en aktiv och strukturerad dialog med sina medarbetare om hur de kan utvecklas”, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup.

Rättvisa löner, flexibla arbetsförhållanden, tillväxtmöjligheter och respekt för arbetstagarnas insatser kan vara nyckeln till framtidens arbetsplats. Åtminstone om man vill behålla framtidens talanger. 

Läs också: Den stora uppsägningen är på väg – igen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS