Dagens PS

Äldre chefer jobbar hemifrån mest av alla

chef
Äldre chefer med hög lön älskar att jobba hemifrån, visar en ny studie. (Foto: Pexels)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 19 juli 2023Publicerad: 19 juli 2023

Sedan pandemin har många fortsatt att arbeta hemifrån. Nu visar en undersökning att den grupp som mest föredrar hemmakontoret är äldre chefer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kanske är det en oväntad grupp, men resultatet är tydligt. Äldre chefer är mest emot en fem dagar lång arbetsvecka på kontoret.

Studien, utförd av McKinsey, visar att det är äldre chefer med höga löner som älskar att jobba hemifrån mest av alla, åtminstone på deltid.

Enligt McKinsey är det också en grupp som är väldigt inflytelserik kring kring hur närvaron ser ut på arbetsplatsen. Ofta gör folk så som chefen gör.

Prioriteras över lön

Deb Andrychuk har en chefsposition på Sony Interactive Entertainment och hon berättar att hon sa nej till en mycket högre lön på ett annat företag. Med jobbet på Sony kan hon jobba hemifrån, vilket hon värdesätter mer än hög lön.

“Jag har två hundar hemma som jag måste gå ut med”, säger hon till Wall Street Journal.

Andrychuk åker bara in till kontoret då och då när det behövs. Dessutom gör hemarbetet att hon sparar in tusentals dollar om året på dyra jobbluncher och bensin.

“Livet är så mycket bättre när man har flexibilitet”, konstaterar hon.

ANNONS

Senaste nytt

Skulle sluta om kontoret var krav

ANNONS

Studien, där 13 000 människor deltog från sex olika länder, visade även att den grupp som starkast föredrar att jobba hemifrån tjänar över 150 000 dollar.

Gruppen svarade att de skulle sluta på sina jobb om de var tvungna att komma in till kontoret varje dag. De skulle också ge upp 20 procent av sin lön om det innebar att de fick jobba mer hemifrån.

Undersökningen visade att hela 44 procent av äldre chefer föredrar att jobba hemifrån, vilket är den största andelen bland åldersgrupperna.

Trend sedan pandemin

Sedan pandemin har det generellt blivit vanligare att folk jobbar hemifrån. Melissa Siems är chef på företaget Syndio, som analyserar arbetsplatser, och hon anser att det är viktigt att chefer iakttar sina anställdas behov.

“Om någon känner att de måste arbeta hemifrån för att fokusera bättre så får de göra det. Som chef idag måste man tillåta flexibilitet”, säger hon.

“Krav snarare än förmån”

Efterfrågan på kontorslokaler har sjunkit kraftigt sedan pandemin och enligt McKinseys rapport ser det inte ut som att vi någonsin kommer gå tillbaka till hur det såg ut innan pandemin. Att jobba hemifrån fortsätter att vara populärt.

“Folk ser det nu som ett krav, snarare än en förmån”, säger Matthew Saxon, chef på Zoom. Han låter sina anställda välja mellan att arbeta på distans eller på kontoret.

ANNONS

Mycket eftertraktade jobbkandidater fattar ofta sina beslut baserat på den flexibiliteten, tillägger han.

Läs mer: Fem otippade distansjobb

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]