Dagens PS

140 000 unga varken studerar eller jobbar

Det ser mörkt ut för våra unga, nästan en av tio mellan 16 och 29 varken studerar eller jobbar och den höga inflationen gör att det kan bli ännu fler
Det ser mörkt ut för våra unga, nästan en av tio mellan 16 och 29 varken studerar eller jobbar och den höga inflationen gör att det kan bli ännu fler. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2023Publicerad: 23 nov. 2023

Cirka 140 000 unga, nästan var tionde person mellan 16 och 29 år, har under mer än ett år varken studerat eller arbetat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Andelen unga som varken studerar eller jobbar varierar mycket mellan olika kommuner, det gör även det sätt på vilket kommuner arbetar med, och stöttar, den här gruppen.

Det här framkommer i en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. 

Alla har rätt till stöd

“Skillnader i det kommunala stödet till unga som varken arbetar eller studerar innebär en bristande likvärdighet, vilket är allvarligt”, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg i ett pressmeddelande.

Hon tillägger att ungas möjlighet att få hjälp inte ska vara beroende av var i landet de bor utan att alla unga har rätt till stöd.

ANNONS

Senaste nytt

Olika strukturella förutsättningar

Att den andel unga som varken studerar eller arbetar varierar mellan olika kommuner beror delvis på att kommunerna har olika strukturella förutsättningar.

Det kan handla om sådant som sammansättningen av ungdomsgruppen eller hur den lokala arbetsmarknaden ser ut.

MUCF:s rapport visar dock även att kommunerna arbetar med den här gruppen unga på olika sätt.

ANNONS

Endast 32 procent av kommunerna har verksamheter som jobbar med “en väg in”, samlat stöd från olika aktörer, och bara 22 procent jobbar med uppsökande verksamhet mot unga över 20.

“En viktig förklaring till skillnaderna i stöd är att kommunernas lagstadgade ansvar för de som fyllt 20 år är begränsat”, säger Amanda Nielsen, utredare på MUCF, i pressmeddelandet.

Kan drabba fler unga

MUCF bedömer att en eller flera samhällsaktörer behöver få ett utökat ansvar för att arbeta för att underlätta etablering bland unga som har behov av stöd.

Med tanke på att den höga inflationen nu slår hårt mot hushållen riskerar enligt Lena Nyberg ännu fler ungdomar att hamna i socialt och ekonomiskt utanförskap, det skriver Dagens Nyheter.

Enligt henne beror det på att många unga arbetar inom konjunkturkänsliga näringar.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: SCB: Långsamt stigande arbetslöshet Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS