Dagens PS

Joakim von Anka ska lära oss ekonomi

Farbror Joakim och Kalle Anka ska lära oss ekonomi
Kalle Anka och Långben välkomnar aktieägare i Disney på väg in till bolagsstämma. Nu ska de lära svenska barn ekonomi – med hjälp av farbror Joakim? (Foto: Jim Mone/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 28 sep. 2024

Kan Kalle Anka lära unga ekonomi? Det hoppas nationalekonomen Andreas Bergh, som tar hjälp av Kalle och, antar vi, farbror Joakim.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Nationalekonomen Andreas Bergh kan inte teckna, men bidrar gärna med text till serien.

Nu är han aktuell med en Kalle Anka-serietidning för mellanstadieelever och serieboken ”Open Markets”, som just översatts till engelska, rapporterar Lunds universitet.

”Den yngre generationen tar gärna till sig fakta genom att titta på film. Här blir serie­boken som en kompromiss. Den kombinerar textens fördelar med att man kan stanna upp eller hoppa över delar, med filmens lättillgänglighet och visualiseringar. Den blir det bästa av två världar”, säger Andreas Bergh, till vardags universitetslektor och docent i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Forskning har visat att många unga i dag har brister i sina ekonomiska kunskaper. Samtidigt är de kunskaperna nödvändiga för att kunna påverka sin framtid och samhällets utveckling.

”Ekonomiska aspekter på allt”

”Det finns ekonomiska aspekter av nästan allting, och förhoppningsvis bidrar detta till att väcka ett intresse för ekonomi, även hos dem som kanske tidigare har tyckt att ämnet verkar tråkigt, svårt eller oviktigt. Jag gillar alla initiativ som får fler att tänka kring ekonomi och samhälle”, säger Andreas Bergh.

Ett sådant initiativ på läromedelsfronten är serietidningen ”Kalle Anka & C:o – Så funkar pengar”, som nu släppts.

Där är Andreas Bergh författare till de faktasidor i tidningen som förklarar begrepp som inflation och utbud och efterfrågan. I övrigt används flera serier av den klassiska Kalle Anka-tecknaren Carl Barks.

ANNONS

Senaste nytt

Från serie till Nobelpris

ANNONS

Ett exempel är serien “Pengaregn”, där komplex ekonomisk teori förklaras genom visuellt berättande. Denna serie publicerades första gången 1951, och speglar teorier som senare gav Milton Friedman Nobelpriset i ekonomi.

Serietidningen är utgiven av Storyhouse Egmont och är gratis för Sveriges alla skolor. Huvudmålgrupp är barn i årskurs 4–6.

För en lite äldre målgrupp finns Andreas Berghs och tecknaren Ola Skogängs seriebok ”­Hjälpas åt: Om marknader och människor” som gavs ut 2021.

Den har i dagarna kommit ut i en engelsk översättning med titeln ”Open markets”, delvis finansierad genom en crowdfunding-kampanj på Kickstarter.

Utmaning att skriva

En rolig utmaning i skrivprocessen var serieformatets koncisa textformat, säger Andreas Bergh.

”Man får väga varje ord på guldvåg. Varje mening måste gå rakt på sak. Det kan vara nyttigt för fler forskare att åtminstone försöka sig på: vad är det viktigaste du vill ha sagt? Och vilka är de allra bästa invändningarna emot det?”

Boken har gått hem både bland yngre läsare och äldre lärda, konstaterar Bergh.

”Jag vet flera äldre professorer som var intresserade av min seriebok om marknader när den kom på svenska, inte minst för att de såg att det ju går att förklara svåra saker på ett enkelt sätt”.

ANNONS

Läs mer:

Kalle Anka: Klassikern vi inte kan vara utan. Dagens PS

Avslöjad: Här är Farmor Ankas bil. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS