Jämför el, både bolag och avtal, och spara pengar varje månad. Här hittar du en jämförelse av elpriser hos olika bolag, för att du ska kunna göra ett informerat val.
Jämför el: Tänk på det här när du ska jämföra el
Mest läst i kategorin
ANNONS
Att jämföra el, vad gäller avtal och priser, är en viktig process som kan leda till både ekonomiska besparingar och en mer hållbar livsstil. I denna guide går vi igenom vad du behöver veta för att göra en genomtänkt jämförelse av elbolag och avtal.
Vi tar upp det mesta, från varför du bör jämföra el och vilka faktorer du ska tänka på, till steg för steg-guiden för att byta elavtal. Med denna guide som verktyg är du väl förberedd för att ta kontroll över din elförbrukning och göra smarta val.
Varför du ska jämföra elavtal
Att jämföra el kan vid första anblick verka som en lite svår och tidskrävande uppgift, men sanningen är att det kan vara en process som lönar sig. Om du inte jämför regelbundet riskerar du att missa möjligheten att minska dina kostnader. Elpriserna varierar nämligen över tid och mellan olika leverantörer. Genom att jämföra bolag och avtal med jämna mellanrum kan du upptäcka bättre priser och kanske även mer fördelaktiga bindnings- och uppsägningstider.
Men det handlar inte bara om pris. När du jämför el får du också chansen att välja ett elbolag som passar dina värderingar. Vill du till exempel använda grön el? Genom en jämförelse av el kan du hitta leverantörer som erbjuder just det. Dessutom kan du jämföra servicenivåer, kundomdömen och andra faktorer som kan påverka din upplevelse.
Och om du någonsin upplever problem med din elleverantör, kan du enkelt byta till en annan. Om du redan har gjort en jämförelse vet du att det finns både billiga och bra elleverantörer att byta till. Detta gör dig mindre sårbar för prisökningar och ger dig en större flexibilitet.
Senaste nytt
Använd jämförelsetjänster för att jämföra el
Att använda jämförelsetjänster är ett utmärkt sätt att göra det enklare att jämföra el. Dessa tjänster samlar information från flera olika elbolag och presenterar den på ett lättillgängligt sätt, vilket gör det enkelt för dig att jämföra priser, bindningstider och andra villkor. Det sparar tid och minskar risken för att du missar ett fördelaktigt avtal.
Dessa tjänster kräver oftast bara grundläggande information från dig, såsom postnummer och ungefärlig elförbrukning, för att generera en lista över passande elavtal. Det gör det smidigt att göra en jämförelse och få en översikt av marknaden. För att hitta jämförelsetjänsterna kan du göra en onlinesökning på “el jämför”, “el jämförelse”, eller liknande. Du hittar också en stor och objektiv jämförelse på den här sidan.
En annan fördel med att använda jämförelsetjänster är att de ofta erbjuder ytterligare resurser, som artiklar och guider, som kan hjälpa dig att förstå de olika aspekterna av att jämföra bolag och avtal.
ANNONS
Priset på el: Vad du bör tänka på när du jämför el
När du jämför el är priset en av de mest uppenbara faktorerna att titta på, men det är inte helt tydligt vad som är vad. Elpriset består inte enbart av den kostnad du betalar per kilowattimme (kWh), utan inkluderar även elcertifikatsavgift och moms. Dessutom tar många elbolag ut en årsavgift. Därför är det viktigt att inte bara fokusera på det lägsta kWh-priset när du gör en jämförelse av el.
Det finns olika typer av avtal att välja mellan, såsom:
- Rörliga avtal
- Fasta avtal
- Blandade avtal
Rörliga priser följer marknadspriset och kan variera, medan fasta priser låser avtalet till en kostnad per kWh för en bestämd period. Blandade avtal kan erbjuda en kombination av båda. Varje avtalstyp har sina för- och nackdelar som du bör förstå innan du gör ditt val.
Vissa elbolag erbjuder även rabatter och kampanjer, men var försiktig. De kan vara tilltalande i början men ha en hög kostnad över tid. Var därför noga med att läsa det finstilta och räkna på den totala kostnaden över avtalstiden.
Det är också viktigt att vara medveten om att nätavgiften, en obligatorisk kostnad för eltransport, inte kan påverkas genom att byta elavtal. Denna avgift är en fast kostnad att räkna med i din budget.
Hållbarhet och elens ursprung: Så påverkar det ditt val
För allt fler konsumenter är hållbarhet och elens ursprung en avgörande faktor när de jämför el. Olika elbolag får sin energi från olika källor, såsom:
- Vattenkraft
- Vindkraft
- Solenergi
- Fossila bränslen
Om du prioriterar en hållbar livsstil, kan det vara viktigt för dig att välja ett elbolag som fokuserar på förnybar energi.
Många elbolag erbjuder nu avtal som är 100 % gröna, vilket innebär att all el kommer från förnybara källor. Det är emellertid viktigt att vara kritisk och granska elbolagens påståenden. Leta efter certifieringar och andra bevis på att elen verkligen är grön.
Ursprunget av elen påverkar ofta priset. Förnybar energi kan ibland vara dyrare än energi från fossila bränslen, men inte alltid. Det beror på en rad faktorer, inklusive efterfrågan och tillgänglighet. Var noggrann när du jämför elpriser för att se de olika prisalternativen och vad de innebär.
Att ta hänsyn till hållbarhet och elens ursprung i din jämförelse av el är inte bara bra för miljön, det är också ett sätt att vara säker på att dina pengar går till en verksamhet som delar dina värderingar.
Bindningstid och uppsägning: Viktiga faktorer i en jämförelse av el
Bindningstid och uppsägningstid är två faktorer man ofta glömmer men som har stor betydelse i en jämförelse. Bindningstiden är den period under vilken du förbinder dig att stanna med en viss elleverantör. Om du väljer att bryta avtalet före bindningstidens slut, kan det medföra avgifter. Uppsägningstiden är den tid du måste vänta innan avtalet faktiskt upphör efter att du har sagt upp det.
Om du är i en situation i livet där du förväntar dig att flytta eller göra andra stora förändringar, kan en kort bindningstid och uppsägningstid vara fördelaktiga. Det ger dig flexibiliteten att byta elbolag utan att drabbas av extra utgifter.
Å andra sidan kan en längre bindningstid vara fördelaktig om du har hittat ett elbolag som du är nöjd med, särskilt om det erbjuder ett konkurrenskraftigt pris. Men var medveten om att en lång bindningstid kan vara en nackdel om elpriserna sjunker eller om du hittar ett bättre alternativ.
Steg för steg: Hur du byter elavtal
Att byta elavtal kan verka komplicerat, men med rätt information och förberedelser blir det en smidig process. Här följer en lista du kan följa steg för steg i processen:
- Jämför elavtal: Börja med att jämföra olika avtal för att hitta det som bäst passar dina behov och preferenser.
- Kontakta det nya elbolaget: När du har gjort ditt val, kontakta det elbolag du har valt och ge dem nödvändig information som personnummer och adress. De behöver också oftast ditt anläggnings-ID som du kan hitta på elmätaren eller på elfakturan.
- Bekräftelse från det nya elbolaget: Efter att du har skickat in din information kommer elbolaget att skicka en bekräftelse och informera dig om när ditt nya avtal börjar gälla.
- Kontakta ditt nuvarande elbolag: Det är en bra idé att också informera ditt nuvarande elbolag om bytet, även om det oftast inte är obligatoriskt.
- Inget avbrott i elleveransen: Var medveten om att bytet inte kommer att medföra att du står utan el. Allt sker sömlöst.
- Kontrollera den första fakturan: När du får din första faktura från det nya elbolaget, kontrollera att allt stämmer överens med avtalet och att du är nöjd med ditt val.
Läs också vår guide om sparkonto med ränta, för att hitta den bästa sparräntan just nu.
Skribent och researcher
Skribent och researcher
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.