Den en gång stabila IT-återförsäljaren Dustin brottas nu med ekonomiska problem, minskad försäljning och svag lönsamhet. Här är vad som gick snett.
IT-stackaren: Dustin har fallit 90 procent på 5 år
Mest läst i kategorin
Ett av Stockholmsbörsens tidigare teknikstjärnskott, Dustin (börskurs), har på fem år tappat nästan 90 procent av sitt börsvärde.
Den senaste kvartalsrapporten visar på fortsatta utmaningar – men bolaget hoppas på en vändning.
Det har Dagens PS skrivit om tidigare.
MISSA INTE: Efter nyår: Finansinspektionen kan förbjuda kryptovalutor i Sverige
Bottenaktie i rutschkana utför
Dustin, som är en av Nordens största återförsäljare av IT-produkter, rapporterade en minskning av nettoomsättningen med 2 procent under sitt fjärde kvartal 2023/24. Rörelseresultatet (EBITA) rasade till 28 miljoner kronor jämfört med 142 miljoner kronor samma kvartal året innan.
Swedbank trodde att botten skulle vara nådd i höstas. Men så blev det sannerligen inte.
Som lägst handlade Dustins aktie i 8,08 kronor men återhämtade sig något inför rapportsläpp och stängde på 8,66 kronor.
men sedan slutet av november har rutschkanan fortsatt utför.
Nu handlas en Dustinaktie på strax norr om 4 kronor och 50 öre stycket. Det är den sämsta noteringen i aktiens historia.
MISSA INTE: Lista: Bäst sparränta för dina pengar ‒ storbanker i botten
Senaste nytt
Nyemission i faggorna
Nu varnar marknaden för nyemission. Affärsvärldens analytiker Daniel Zetterberg skriver så här i slutet på november:
“Nettoskulden riskerar att närma sig 3 miljarder kronor och om intelönsamheten vänder till det bättre finns en inte oväsentlig risk för ännu ennyemission. Troligtvis är det sådana idéer som bidrar till dagens kraftigaras i aktien”.
0 kronor till aktieägarna
Bolaget har också valt att ställa in utdelningen till aktieägarna för året, och tidigare i höstas hoppade ordföranden Thomas Ekman av uppdraget i bolaget. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.
Det är en kombination av faktorer som slagit hårt mot Dustin. Försäljningen till små och medelstora företag, en av bolagets största kundgrupper, har fallit kraftigt med 12,4 procent jämfört med föregående år.
Efterfrågan på datorer och mobiltelefoner, som utgör en stor del av Dustins produkter, har varit låg i spåren av ekonomisk osäkerhet och kundernas försiktighet.
“Marknaden har varit utmanande, men vi fokuserar på att effektivisera verksamheten och anpassa oss till kundernas förändrade behov,” säger Dustins VD Johan Karlsson i ett uttalande i kvartalsrapporten.
Samtidigt har Dustin haft höga kostnader för att anpassa sig till nya ramavtal och genomföra förändringar i sin organisation.
Engångskostnader, som en försäkringsjustering och interna effektiviseringsprojekt, har ytterligare pressat marginalerna.
Marknadens dom: Låg förväntan på Dustin
Dustins problem speglar en bredare trend inom teknikhandeln, där bolag kämpar med låga marginaler och pressade priser i en alltmer konkurrensutsatt marknad. Dessutom har tekniksektorn som helhet påverkats av att pandemins efterfrågeboom på IT-produkter nu lagt sig, samtidigt som många företag skjuter upp större inköp i väntan på stabilare tider.
“Utmaningarna för Dustin är långt ifrån unika, men deras beroende av lågprisprodukter och SMB-segmentet gör dem extra sårbara,” säger finansanalytikern Anna Larsson från Aktiespararna.
Finns det ljus i tunneln: Tåg eller möjligheter?
Dustin har dock inte gett upp. Bolaget satsar på att stärka sin organisation och lansera en ny digital plattform som ska effektivisera processer och spara pengar. Målet är att spara upp till 200 miljoner kronor årligen från 2025/26.
En annan ljuspunkt är att försäljningen till offentliga sektorn, som är en mer stabil kundgrupp, har ökat något. Bolagets VD uttrycker försiktig optimism: “Vi ser möjligheter att bygga en starkare och mer hållbar verksamhet framåt.”
Frågan är dock om marknaden är redo att tro på Dustins långsiktiga strategi.
Läs mer om ekonomi:
Skatten höjs på lån och kreditkort efter nyår ‒ här är nya reglerna
Efter nyår: Finansinspektionen kan förbjuda kryptovalutor i Sverige
79 938 svenskar får brev av Skatteverket i veckan: Så påverkas du
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.