På pappret ser minskad inflationstakt med en tiondels procent glädjande ut. Men prisökningarna fortsätter faktiskt i rekordfart. Tro inget annat. Mat, drivmedel och kläder blev i procent rekordmycket dyrare i oktober.
Inflation: Nej, priserna sjunker inte alls – de stiger i rekordfart
Mest läst i kategorin
Man ska absolut inte ropa hej med anledning av SCB:s inflationsrapport på tisdagen. Livsmedelspriserna rusar 17,2 procent, kläder med 6,9 procent och boende har stigit med 8,5 procent på ett år. Den svenska hushållsekonomin är i fritt fall.
MISSA INTE: Så mycket ökar de populära varorna: “rekordfart”
Svag krona
Svensk ekonomi, som står utanför eurosamarbetet och är mer exportberoende än andra länder av samma storlek, är bland de sköraste ekonomierna i hela Europa just nu. Det har Dagens PS skrivit om tidigare. En bidragande faktor är den svaga kronan internationellt sett.
Senaste nytt
SCB:s glada siffror…
På tisdagsmorgonen rapporterade Statistiska Centralbyrån, SCB att inflationstakten skrivs ned något jämfört med månaden innan. Det var väntat, eftersom elpriserna sjönk. Det är såklart glädjande för alla hushåll och företag med en elräkning, men något som man redan visste.
MISSA INTE: Vad hände med elpriset i oktober?
Det påverkar inflationstakten som nu ser ut att sjunka med en tiondels procent, enligt SCB:s siffror. Det är första gången som inflationen minskar i år, rapporterar Expressen.
… är inte så glada
Men prisökningarna fortsätter att öka i takt i alla andra sektorer. Inom livsmedel stiger priserna med 17 procent, vilket är rekord.
Matkassen blir den dyraste någonsin för svenskarna lagom till att julbordet ska dukas, och lönerna hinner inte öka i samma takt som priserna. Det är ovanligt.
Drivmedel, livsmedel, kläder
Drivmedelspriserna gick upp i oktober. Livsmedelspriserna ökade också, främst till följd av stigande priser på grönsaker. Det var även prisökningar inom inventarier och hushållsvaror samt rekreation och kultur, skriver SCB.
Det tillsammans med de stigande räntorna och en svag krona internationellt kommer göra att både hushållen och de svenska företagen får allt mindre ekonomiskt spelrum.
Fortsätter höja räntan
Det innebär också att Riksbankens höjning av styrräntan – som man hoppades skulle leda till dämpad inflation, ännu inte har gett någon effekt.
Nya räntehöjningar är att vänta, som Riksbanken hoppas ska chocka systemet och stoppa de skenande prishöjningarna. Men även räntehöjningar blir dyrare för de svenska hushållen som dras med stora lån sedan en svunnen tid, det vill säga tidigt i våras, då många ville hoppas på att det inte skulle ske några räntehöjningar alls i år.
Just nu ligger styrräntan på 1,75 procent. Nästa penningpolitiska besked kommer troligtvis den 24 november.
Läs mer om inflation:
Vad hände med elpriset i oktober, egentligen?
Handeln fruktar hyreshöjningar: ”Drömt mardrömmar”
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.