Dagens PS

Hyrestvisten: Tusentals hushåll i kläm 

Hushåll i Göteborg
Det stormar kring hushållen i Göteborg (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 11 sep. 2024Publicerad: 11 sep. 2024

Förhandlingarna om hyreshöjning för 28 000 hushåll i Göteborg har kraschat. Nu kan en enda person avgöra hyrorna för tusentals göteborgare. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att det stormar i Göteborg är förvisso inte helt ovanligt. Men nu har stormen letat sig ända in till förhandlingsbordet.

Rapporterar om stormen gör Hem & Hyra. Nu ser konflikten mellan hyresvärdarna och Hyresgästföreningen ut att eskalera – och en skiljeman kan bli sista utvägen.

Hyreshöjning på 15 procent

Flera privata hyresvärdar i Göteborg har begärt en hyreshöjning på hela 15 procent för nästa år.

Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har dock kört fast, och nu vill Fastighetsägarna att hyresnämnden utser en skiljeman som ska fatta beslut om de nya hyrorna. 

Hyresgästföreningen valde i sin tur att lämna förhandlingsbordet i syfte att tvinga fram fortsatta förhandlingar. 

Det är inte första gången Göteborgs hyresmarknad står inför en liknande situation. Tidigare i år beslutade en skiljeman om hyreshöjningar på 5,3 procent för privata hyresvärdar, och samma procedur kan alltså upprepas inför 2025. 

ANNONS

Senaste nytt

“Beklagligt och oseriöst”

Hyresgästföreningen valde alltså att självmant strandlägga förhandlingarna. 

ANNONS

Syftet med detta var att tvinga fram nya förhandlingar, istället för att tillåta Fastighetsägarna att vända sig till en skiljeman direkt. 

Hyresgästföreningens förhandlingschef Sofi Bringsoniou anklagar Fastighetsägarna för att ha “suttit av tiden” och inte förhandlat på ett seriöst sätt.

Fastighetsägarna å sin sida anser att Hyresgästföreningens agerande är “beklagligt och oseriöst” och menar att de själva har följt förhandlingsprocessen enligt regelverket. 

Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR, beskriver situationen som både förvånande och märklig.

Skiljemannen kan avgöra 

Fastighetsägarna har bett hyresnämnden att utse en skiljeman, vilket skulle innebära att en oberoende person avgör vad hyreshöjningen ska bli. 

Om hyresnämnden godkänner förslaget kommer skiljemannen att ha sex veckor på sig att lämna sin rekommendation. Denna rekommendation måste sedan accepteras av båda parter.

Skiljemannaförfarandet infördes för att lösa tvister snabbare, men det har fått kritik för att ofta leda till högre hyreshöjningar än vad vanliga förhandlingar skulle ha resulterat i. 

Hyresgästföreningen menar att det här är ett sätt för Fastighetsägarna att få igenom större höjningar, medan Fastighetsägarna ser det som en nödvändig lösning när förhandlingarna låser sig.

ANNONS

Vad händer nu?

Både hushåll och hyresvärdar i Göteborg väntar spänt på vad som kommer att hända härnäst. 

Om hyresnämnden godkänner skiljemannaförfarandet, kan Göteborgs hyresgäster vänta sig en ny hyresnivå redan vid årsskiftet – trots att förhandlingarna brutit samman. 

Med en hyreshöjning på upp till 15 procent i potten står många göteborgare inför en osäker framtid vad gäller sina boendekostnader.

Läs också:

Hundratals barn vräks: “Djupt oroande”. Dagens PS

Ljus framtid för svenska hushåll. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]