Hyresgästföreningen vill inte dras in i den politiska krisen: “Det är politikerna som försatt landet i denna situation och det är politikerna som måste lösa den”, säger ordförande Marie Linder.
Hyresgästföreningen: "Vi är inte en del av det politiska spelet"
Mest läst i kategorin
Hyresgästföreningen har hamnat mitt i regeringskrisen som ledde till att statsminister Stefan Löfven under måndagen förlorade en misstroendeomröstning. Detta efter att Vänsterpartiet tappat förtroende för statsministern just på grund av att en utredning om marknadshyror skickats ut på remiss.
Socialdemokraterna och Centerpartiets motbud, som alltså nobbades av V, var att låta parterna på bostadsmarknaden förhandla om förslaget.
“Partipolitiskt obundna”
Men hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder vill inte ha med saken att göra – hon tycker det är “tragiskt” att marknadshyror i nyproduktion blivit en politisk spelpjäs som nu utlöst en regeringskris, säger hon till tidningen Hem & Hyra.
“Regeringskrisen är däremot inte vårt ansvar. Det är politikerna som försatt landet i denna situation och det är politikerna som måste lösa den”, säger hon.
“Vi är partipolitiskt obundna och är inte en del av det politiska spelet. Den här frågan borde man kunna lösa på ett annat sätt. Vi tycker det här är en fråga som politiken borde lämna – ska parterna kunna förhandla måste man också ge dem det fulla mandatet.”
Fastighetsägarna vill ha förslaget
Hon säger till tidningen att det är väl känt var hyresgästföreningen står i frågan.
“Vi är emot marknadshyror i nyproduktion och anser att de förslag som ligger tar bort den kollektiva förhandlingsrätten och försämrar konsumentskyddet.”
Fastighetsägarnas samhällspolitiske chef Martin Lindvall tycker dock att förslaget är viktigt för att få till en bättre fungerande bostadsmarknad.
“Det finns en verklighet bakom som föranlett förslaget. Reformen behövs. Vi behöver bättre investeringsförutsättningar och en prismekanism som fungerar som den ska också på bostadsmarknaden.”
Statsminister Stefan Löfven (S) har nu en vecka på sig att antingen utlysa extraval eller avgå och låta talmannen nominera en ny statsministerkandidat.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.