Ekobrottsmyndigheten varnar för att oseriösa aktörer och kriminella nätverk använder öppna försäljningar av HVB-hem för att få in en fot i vårdbranschen.
HVB-hem till salu – på Blocket
Mest läst i kategorin
“Välrenommerat HVB-hem till salu”, eller “HVB Bolag med fastighet och tillstånd säljes”. Så kan annonserna se ut på Blocket där HVB-hem säljs.
Upplägget är lagligt, men kommer med stora risker.
Ekobrottsmyndigheten ser en växande trend där personer som inte uppfyller kraven för att bedriva vårdverksamhet köper upp dessa bolag – med färdiga tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
“Säljaren kan så klart ha tröttnat på att bedriva verksamheten, men ibland ser vi att det sker mer som en affärsverksamhet. Personer som uppfyller kraven säljer till personer som inte gör det”, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, till SVT.
Genom dessa försäljningar riskerar verksamheter att hamna i händerna på oseriösa aktörer, vilket kan leda till stora brister i vården.
Kriminella nätverk bakom HVB-hemmen
Problemet är inte bara teoretiskt.
Enligt en rapport från Polisen drivs flera HVB-hem redan av kriminella och släktbaserade nätverk.
Kriminella individer, däribland medlemmar från gäng som Hells Angels och Bandidos, har anställts på dessa hem. Nu varnar polisen för att barn placeras i miljöer där de riskerar att fara ännu mer illa.
“Vi placerar barnen i en miljö som gör att de sannolikt kommer ut i sämre skick efter tiden på HVB”, säger polisens Peter Allheim till Dagens Nyheter.
Polisens rapport gjorde Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) vansinnig.
“Det är helt oacceptabelt att kriminella tränger sig in i olika delar av välfärden och att det är svenska skattepengar som betalar för det”, sa hon till SVT.
Ivos långsamma beslutsprocess
Det är Ivo som ska se till att kriminella och oseriösa inte driver exempelvis ett HVB-hem.
Men de har fått kritik för att agera alldeles för långsamt. Att återkalla ett tillstånd kan ta mellan 7-13 månader.
”I enstaka fall så har det tagit för lång tid för oss att fatta beslut, och det är såklart inte bra. Men vi ser ju också att vi inte kan kompromissa med rättssäkerheten”, sa Ivos avdelningschef Marie Åberg häromveckan.
Blocket öppnar för förändring
Blocket, där flera av dessa HVB-annonserna publicerats, har inte tidigare blivit uppmärksammade på problemet.
Men efter Ekobrottsmyndighetens varning har de öppnat för att se över sina rutiner.
“Vi har inget inflytande över vem som köper företagen. Men om myndigheterna vill ändra reglerna eller skärpa rutinerna, så är vi absolut öppna för det”, säger Blockets kundsäkerhetschef Jessica Cervin.
Läs också:
Här går miljarder till kriminella. Dagens PS
Varning för bluffbolag – igen: “Betala inte” . Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.