Allt fler lever med låg inkomststandard och barnhushållen drabbas hårdast. Det är inflationen som är boven för hushållens ekonomi, uppger myndigheterna.
Hushållens inkomster minskar: Första gången sedan 90-talet
Mest läst i kategorin
Försäkringskassan varnar i en ny rapport för att inflationen slår hårt mot hushållen – särskilt barnhushållen.
MISSA INTE: Många går i amorteringsfällan (!) när räntorna stiger (Dagens PS)
Värsta året sedan 1990talet
Det är inflationen som är boven, och nu minskar faktiskt hushållens intäkter. Det är första gången sedan 1990-talet som det inträffar, enligt Försäkringskassans analytiker:
“Inkomsterna beräknas minska mindre bland de med låga inkomster, det kan till viss del förklaras av att hushåll med låga inkomster får en större del av sin inkomst från ersättningar som justeras upp med inflationen, till exempel studiemedel eller sjuk- och aktivitetsersättning”, säger Anna Persson, analytiker på Försäkringskassan.
Och problemen ökar – allt fler hushåll har svårt att klara sin grundläggande försörjning, skriver myndigheten.
Reallöneintäkterna har ökat under 2000-talet, och även pensionerna har gått upp. Sämst har det sett ut för ensamstående kvinnor med barn som haft en svagare utveckling än andra. Men nu kommer andra barnfamiljer ifatt en aning – när det gäller fattigdom.
Höginkomsttagare drabbas
“Inkomsterna beräknas minska mindre bland de med låga inkomster, det kan till viss del förklaras av att hushåll med låga inkomster får en större del av sin inkomst från ersättningar som justeras upp med inflationen, till exempel studiemedel eller sjuk- och aktivitetsersättning”, säger Anna Persson.
Höginkomsttagare drabbas av inflationen, den svaga kronan och lågkonjunkturen. Det innebär att de ekonomiska villkoren drabbar dem i högre grad än på många år, medan de med bidrag ersätts för inflationen.
Dessutom har höginkomsttagare oftare stora lån på sitt hus, vilket hyresgäster exempelvis inte har.
Risk för ekonomisk utsatthet
Andelen hushåll med låg inkomst väntas nu öka, skriver myndigheten.
“Oavsett mått är den ekonomiska utsattheten störst bland ensamstående föräldrar, särskilt ensamstående mammor med flera barn och utrikesfödda föräldrar. Vi ser också att risken för ekonomisk utsatthet är betydligt större i hushåll där de vuxna inte förvärvsarbetar, vilket visar att föräldrars förankring på arbetsmarknaden är viktigt för att hushållet ska ha en trygg ekonomi”, säger Anna Persson.
Läs mer om hushållens ekonomi:
Unga sparar allt mindre i aktier (Dagens PS)
Katastrof! Sveriges ekonomi krymper 3,6 procent (Dagens PS)
Räntestorm i höst, spår bankernas analytiker (Dagens PS)
Äntligen: Skattehöjningen för el slopas (Dagens PS)
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.