När temperaturerna sjunker tar det ofta en stund innan värmesystemet kommer igång. Men hur kallt får det vara i lägenheten? Fastighetsägarna reder ut.
Hur kallt får det vara i lägenheten?
Mest läst i kategorin
Det kan ta tid för värmesystemet att komma igång då det bland annat styrs av utetemperaturen. När utetemperaturen varierar kraftigt från en dag till en annan, till exempel från plus till minus under en period, tar det tid för elementen att bli varma.
Både som bostadsrättsinnehavare och hyresgäst får man acceptera att det är lite kallare en period innan värmesystemet kommer igång. Men blir det inte varmare på några dagar bör man höra av sig till styrelsen för bostadsrättsföreningen eller sin hyresvärd.
Får inte understiga detta
Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör det vara mellan 20 och 24 grader i en lägenhet. Det är riktlinjer som gäller både bostadsrätter och hyresrätter. Temperaturen bör får inte långvarigt vara lägre än 18 grader för då finns det risk för människors hälsa.
Temperaturen ska mätas en meter upp från golvet och en bit in i rummet och golvtemperaturen får inte understiga 16 grader.
Drag från fönster
Drag från fönster kan göra att det känns kallt. Det kan orsakas av otätheter kring fönster, dörrar eller vid tilluftsventiler. Det kan även upplevas som drag när väggar och golv har lägre temperatur än luften.
Ofta behöver drag i lägenheter kompenseras med höjd lufttemperatur. Under vinterhalvåret bör luftens medelhastighet inte överstiga 0,15 meter per sekund.
Det här kan du göra själv:
• Se till att möbler inte hindrar värmen från elementen att spridas.
•Mät temperaturen i lägenheten, den ska mätas en meter upp från golvet mitt i rummet.
•Är temperaturen långvarigt under 20 grader ska styrelsen eller hyresvärden göra mätningar för att undersöka orsaken till den låga temperaturen.
•Lufta inte elementen själv då det finns risk för vattenskador. Låt ett proffs sköta luftningen.
Läs mer hos Fastighetsägarna.
Läs mer: Priset för vatten och avlopp rusar
Skribent och researcher
Skribent och researcher
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.