Antalet barnfamiljer som vräks ökar. Under första halvåret 2024 vräktes 188 familjer, en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året.
Hundratals barn vräks: "Djupt oroande"
Mest läst i kategorin
Kronofogden rapporterar en alarmerande ökning av vräkningar bland barnfamiljer.
Totalt 342 barn berördes av vräkningar under första halvåret 2024.
Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, beskriver situationen som “djupt oroande”.
“Det är djupt oroande att antalet barn som berörs av vräkningar ligger kvar på så hög nivå. Varje barn som drabbas av en vräkning befinner sig i en mycket utsatt situation, oavsett om de bor på heltid eller deltid hos den förälder som blir vräkt”, säger han.
Vräkningarna ökar totalt sett
Sedan 2018 har det totala antalet vräkningar ökat med 37 procent. Bara under första halvåret 2024 ökade antalet med 10 procent.
Men varför?
Enligt Kronofogden har den ekonomiska pressen på hushållen ett rejält finger med i spelet.
Höga levnadskostnader och ihållande höga utgifter gör att fler hushåll inte kan betala sina hyror i tid, vilket leder till vräkningar. Kronofogden förklarar att även om många prioriterar att betala hyran, kan det ekonomiska läget göra det svårt för dem att hinna ikapp med betalningarna.
Enligt Dagens Nyheter har svenskarnas skulder hos Kronofogden dessutom vuxit kraftigt, och uppgår nu till 131 miljarder kronor. Det ökade antalet betalningsförelägganden är kopplat till den stora mängden vräkningar.
Förebyggande arbete
För att motverka utvecklingen satsar Kronofogden på förebyggande arbete i samarbete med hyresvärdar och socialtjänst.
“Om hyresvärden redan vid den första uteblivna hyran tar kontakt med hyresgästen och tillsammans försöker hitta en lösning, är risken mycket mindre att det går så långt som till vräkning”, säger Kim Jonsson, projektledare på Kronofogden. Hon tillägger:
“Man kan till exempel komma överens om en avbetalningsplan, eller erbjuda budgetrådgivning. Det kan också finnas psykisk ohälsa eller någon form av missbruk med i bilden, och då måste socialtjänsten kliva in med olika stödinsatser”.
Men har insatserna fungerat?
“Det finns många goda exempel i landet där hyresvärdar och kommuner samspelat för färre vräkningar. Men vi vet inte hur många som hade blivit vräkta om vi inte hade haft de här insatserna, det kunde ha blivit många fler barn”, säger Vuleta till DN.
Läs också:
De ska hjälpa utsatta – gör motsatsen?
Därför blir hyresgästerna de stora förlorarna. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.