Att byta jobb är en rättighet många av oss tar för given. Men det finns ett litet krux. Allt fler arbetsgivare vill nämligen styra oss även efter avslutad tjänst.
Hon bytte jobb – stämdes av ex-jobb
Mest läst i kategorin
Konkurrensklausuler i anställningsavtal blir allt vanligare, rapporterar SR.
Marie från Västsverige hamnade nyligen mitt i en rättsprocess när hennes tidigare arbetsgivare stämde henne för att ha brutit mot en sådan klausul.
Vad handlar det om?
Låt oss börja med lite fakta.
En konkurrensklausul är en bestämmelse i anställningsavtalet som innebär att en anställd, efter att anställningen avslutats, inte får arbeta för en konkurrent eller starta en konkurrerande verksamhet under en viss period eller inom ett specifikt geografiskt område.
Syftet är att skydda företagets affärshemligheter och känslig information.
Konkurrensklausuler gäller dock bara om arbetsgivaren har ett berättigat behov av skydd, till exempel för att förhindra att företagsspecifik kunskap sprids. Om arbetsgivaren säger upp anställningen på grund av arbetsbrist kan konkurrensförbudet oftast inte tillämpas. Detta enligt SSR.
Senaste nytt
Brevet i brevlådan
“Det damp ner lite brev i brevlådan att nu skulle de stämma mig. Det var en fruktansvärd jobbig tid, det var jättejobbigt. Jag var inte förberedd på det över huvud taget”, säger Marie, som riskerade att få betala ett stort skadestånd.
I hennes fall slutade det istället med att hon fick rätt och friades. Men oron fanns kvar.
“Kommer jag få jobb någon annanstans nu eller kommer det drabba mig för att jag stod upp för det här?”, säger hon.
Bromsar rörligheten
Enligt Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, har det blivit allt vanligare att arbetsgivare “slentrianmässigt” lägger in dessa klausuler i avtal.
“Vi ser en ganska markant ökning”, säger hon.
Flera fackförbund anser att klausulerna hindrar kompetens från att röra sig fritt mellan företag. Något som i förlängningen kan hämma innovation och utveckling och riskerar att bromsa rörligheten på arbetsmarknaden.
Facken får medhåll från Bengt Domeij, professor i civilrätt, som i en debattartikel i SvD menar att konkurrensklausulerna är starkt begränsande och avhåller konsulter från att starta egen verksamhet.
“Enligt kollektivavtalet kan svenska arbetstagare ha konkurrensklausuler om arbetstagaren har kännedom om företagshemligheter, vilket praktiskt taget alla arbetstagare har”, skriver han.
Skapar trygghet
På andra sidan står arbetsgivarna. Arbetsgivarorganisationen Almega menar att de inte ser en ökning av “slentrianmässiga” klausuler, och enligt chefsjuristen Jonas Stenmo kan konkurrensklausuler istället skapa trygghet för företagen.
“Man kan skydda sin verksamhet och man kan våga satsa och utveckla verksamheten”, säger han.
Läs också:
Bevisat: Vänner får oss att trivas på jobbet. Dagens PS
Northvolt tystar anställda genom avtal. Dagens PS
Priset för nöjda kunder – en hand på rumpan. Dagens PS
ANNONS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.