Regeringen och Sverigedemokraterna vill att färre ska betala statlig inkomstskatt nästa år. I den nya budgeten höjs gränsen för när skatten börjar tas ut, vilket innebär en skattesänkning för många höginkomsttagare. Men förslaget möter kritik från vänster.
Höjd gräns för inkomstskatt – vad händer nu?
Mest läst i kategorin
“Det här är ju inte något konstigt, utan det vi gjorde förra året, med en väldigt brutalt hög inflation, och där brytpunkten skrevs upp så mycket, så valde vi att se till att alla fick en skattesänkning”, säger Elisabeth Svantesson till Sveriges Radio. Hon fortsätter:
“Men det var tillfälligt, det var ett speciellt år, hög inflation och hög uppräkning”.
Men vad innebär allt det här egentligen?
Vad är den statliga inkomstskatten?
Den statliga inkomstskatten är en skatt som betalas av de personer som tjänar över en viss inkomstnivå, eller brytpunkt, som det ju också kallas.
Skatten ligger på 20 procent och tas ut på den del av inkomsten som överstiger denna brytpunkt.
För inkomståret 2024 är brytpunkten 51 275 kronor per månad, eller 615 300 kronor per år, för personer under 66 år.
För de som är 66 år eller äldre är brytpunkten något högre vilket beror på ett högre grundavdrag.
Vad innebär regeringens nya förslag?
Regeringen och Sverigedemokraterna har i den nya budgeten för 2025 beslutat att höja brytpunkten för statlig inkomstskatt till 53 590 kronor i månaden.
Kort och gott innebär det att färre personer kommer att behöva betala statlig inkomstskatt, eftersom gränsen för när skatten börjar tas ut höjs. Det blir alltså en ganska rejäl skattesänkning för många höginkomsttagare.
Varför höjs brytpunkten?
Den så kallade uppräkningen av brytpunkten sker vanligtvis automatiskt varje år för att justera för inflation och löneutveckling.
Förra året valde dock regeringen att pausa denna uppräkning på grund av den höga inflationen. Detta innebar att en skattesänkning för höginkomsttagare uteblev och att fler fick betala statlig inkomstskatt.
Detta beslut fick kritik, men nu återgår man alltså till den vanliga rutinen, enligt Svantesson.
Hur påverkar detta statskassan?
Den höjda brytpunkten innebär en skattesänkning för höginkomsttagare, vilket beräknas kosta statskassan cirka sex miljarder kronor år 2025.
Denna kostnad inkluderas inte i budgetens reformutrymme eftersom det handlar om en automatisk justering snarare än en ny reform.
Vad säger kritikerna?
Vänsterpartiet kritiserar förslaget och menar att det är fel att höja brytpunkten, eftersom de anser att andelen som betalar statlig inkomstskatt redan är för låg.
Partiets ekonomisk-politiska talesperson, Ida Gabrielsson, anser att regeringen borde ha fryst uppräkningen redan från början, och ser den nuvarande skattesänkningen som olämplig i det rådande ekonomiska läget.
“Det finns absolut ingen automatik i det här. En skattesänkning till höginkomsttagarna, ytterligare en gång, även om man under ett år pausat, men absolut gjorde man inte det under det första året, det tycker vi är olämpligt i det här läget”, säger Gabrielsson.
Läs också:
Det kan sänka lånelöftet – med över en miljon. Dagens PS
Hyresgäster betalar överpris för bredband. Dagens PS
ANNONS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.