Dagens PS

Historiker: Svenskar inte avundsjuka på rika

svenskar rika
Är du avundsjuk på rika? Då tillhör du en svensk minoritet, överlag är svenskar inte alls avundsjuka på förmögna personer och inte vill de beskatta rika obarmhärtigt hårt, enligt debattören i artikeln. (Foto: Unsplash.com)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 juni 2021Publicerad: 16 juni 2021

Svenskar är inte avundsjuka på rika. Det hävdar en tysk historiker och sociolog på Di debatt och hänvisar till en rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tyska historikern och sociologen Rainer Zitelmann menar att den påstådda svenska avundsjukan på rika saknar grund och är en myt.

Finansminister Magdalena Anderssons kritiserade förslag på en miljonärsskatt är svårt att motivera mot bakgrund av att svenskarna – enligt en av många internationella rapporter som Rainer Zitelmann hänvisar till – inte vill beskatta rika oresonligt hårt.

“Svenskarna vill inte ha mycket höga skatter på de rika”, skriver han på Dagens Industris debattsida.

Bara var femte svensk, 21 procent, kan betecknas som socialt avundsjuk enligt en analys som Rainer Zitelmann refererar till. Möjligen kan Magdalena Andersson få stöd i den gruppen för sin förmögenhetsskatt, spekulerar han.

Svenskar är som amerikaner och britter

I vad som beskrivs som “representativa undersökningar” av Ipsos MORI, och som uppges ligga till grund för “Rich Sentiment Index”, framgår det också enligt den tyske historikern och sociologen att svenskarna inte grinar illa i hög grad över andra privatekonomiska lycka.

“Undersökningen, som definierar ‘rika’ som att äga tillgångar på minst en miljon euro (i Sverige: 10 miljoner kronor) utöver den primära bostaden, visar att fransmännen har de mest negativa åsikterna om de rika, följt av spanjorer och tyskar. Svenskar har å andra sidan mycket mer gemensamt med amerikaner och britter, som har en mer positiv inställning till de rika”, konstaterar Rainer Zitelmann i debattartikeln i Dagens Industri.

Ytterligare en måttstock på avundsjuka i ett land är “Social Envy Coefficient”. Ju lägre värde, desto mindre avundsjuka är folket och i Sverige ligger koefficienten på 0,44, medan den är 1,26 i Frankrike, enligt undersökningsdatan som Rainer Zitelmann pekar på.

Skatt men inte för hög skatt

ANNONS

Han konstaterar förvisso att alla undersökta länder vill beskatta rika mer, dock varierar det stort hur hög skatten ska vara och i Sverige anser hälften (49 procent), enligt Rainer Zitelmann, att skatterna ska vara höga men inte för höga.

Det är inte bara bland de mest förmögna svenskarna som motståndet till höga skatter är stort, det märks även bland medelinkomsttagare, framhåller historikern och sociologen som radar upp den ena undersökningen efter den andra på att snacket om att svenskar vill klämma åt rika med höga skatter bara är en skröna.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS