Dagens PS

Hela listan – rösta på årets värsta slöseri

årets
Arbetsförmedlingen fortsätter slösa bort tiotals miljoner på tomma utbildningsplatser. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 jan. 2023Publicerad: 30 dec. 2022

Här är de tio bidragen som tävlar om årets värsta slöseri med dina skattepengar, framtagen av föreningen Skattebetalarnas slöseriombudsman (SlösO).

ANNONS

Mest läst i kategorin

Du kan nu rösta på vilket projekt som du anser är det mest makabra slöseriet av dina skattepengar som det offentliga gjort sig skyldigt till under året som snart passerat.

De tio bidragen på årets slöseri-lista:

1. Fyra miljoner till tomtar och troll
Linnéuniversitetets projekt Trollsyn i hjärtemarkerna har fått 4,5 miljoner av Vetenskapsrådet för att med hjälp av konst hitta sätt att leva med naturen i stället för av den. Centralt i projektet är att skapa en relation till olika material genom att se på dem som troll skulle göra, vilket man kallar trollsyn.

2. Trafikverkets film kostade 375 000 per minut
Trafikverket gjorde reklamfilmen ”Ett närmare Sverige”. I 1 minut och 44 sekunder berättar myndigheten om hur bra man är på att planera, bygga och underhålla vägar och järnvägar.

3. Cirkuskonsulenter i Sveriges regioner
”Jag har skolat om mig till kontorsakrobat och har nytta av min bakgrund.” Uttalandet kommer från Karin Skierus som sedan årsskiftet arbetar som fast anställd cirkuskonsulent på Västra Götalandsregionen (VGR). Genom anställningen vill VGR stärka cirkusens roll i samhället.

4. Palestinsk miljö fick 900 000 kronor
Naturvårdsverket förlängde i år sitt biståndssamarbete med den palestinska miljömyndigheten. Syftet är att stärka det palestinska miljöhandlingsprogrammet. I år ligger fokus på att utbilda 25 journaliststudenter under tre månader till en kostnad av 900 000 kronor (plus resor och andra omkostnader för utbildningskonsulten). Pengarna kommer från Sida.

5. 127 miljoner bortblåsta
I våras beslutade Region Gävleborg att sälja de två vindkraftverk man köpte in 2012 för 85 miljoner kronor. Satsningen som skulle ge regionen en årlig vinst på tre miljoner kronor har under åren kostat skattebetalarna ytterligare minst 42 miljoner.

6. Tio miljoner till tomma platser
Arbetsförmedlingen betalade 2021 ut drygt 34 miljoner kronor för utbildningsplatser som inte utnyttjades, vilket var en kraftig ökning jämfört med 2020. Slöseriet har fortsatt under 2022 och uppgick i april till nästan 10 miljoner.

7. Medborgarhus kostar 1 miljard
Arkitekten Gert Wingårdh är en del av satsningen som ska rädda Uddevalla från centrumdöden. Wingårdh har fått uppdraget att rita ett nytt medborgarhus som beräknas kosta runt en miljard kronor (själv får Wingårdh cirka en miljon för sin insats).

ANNONS

8. Utställning för 800 000 kronor
Malmö Museer hade i dryga halvåret utställningen ”Tillväxt – vad är det?” för att utmana begreppet tillväxt. Kostnaden 800 000 kronor.

9. Kommunens pengar dansas bort
Kommunernas pengar dansas bort. ”Genom att utforska mötet mellan danskonstnär och kommun har KOKO kommunkoreograf öppnat upp för nya sätt att uppleva, samarbeta och utvecklas både som kommun och danskonstnär”, beskriver Region Stockholm modellen.

10. Ytterligare 700 miljoner för EU-reklam
Först beslutades om en fond som under sju år ska dela ut 800 miljarder euro för att EU-länderna ska ”återhämta” sig efter pandemin. Men EU nöjde sig inte med det. I somras inleddes en kommunikationskampanj för att tala om hur bra fonden NextGenerationEU är. Ytterligare kostnad: 700 miljoner kronor.

Källa: Skattebetalarna

Läs även: Så trollar makthavare bort dina skattepengar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS