Höga elnätsavgifter och skenande elpriser från elbolagen har satt hård press på hushållen. För många innebär det att vardagskostnader skjuter i höjden.
Hårda ord mot elbolagen – "skyhöga priser, bara för att de kan"
Mest läst i kategorin
Ett exempel är duschpriset i Malmö, där en varm dusch nu kan kosta över 30 kronor. Än mer dramatisk är prisbilden i södra Sverige, där elpriserna varierar kraftigt beroende på tidpunkt och plats.
Den senaste veckan rapporterades om extrema prisskillnader, där elpriset på onsdagen steg till hela 167 gånger högre i vissa områden jämfört med andra delar av landet. Och prognosen för torsdagen pekar på ännu högre toppar.
Hur elräkningarna byggs upp är en fråga som väcker debatt. Runt en tredjedel av fakturan består av elnätsavgifter, som skiljer sig kraftigt mellan olika delar av landet. Vad styr egentligen prissättningen, och vem som tjänar på de stora skillnaderna.
Elmarknaden ifrågasätts
Elnätsavgifterna har länge kritiserats för att vara svåra att påverka som konsument. Att de varierar stort beroende på region och ägandeform är också en del av problematiken.
I Falköping betalar hushållen betydligt mer än i grannkommunerna Tidaholm och Lidköping, vilket beror på att Falköpings elnät ägs av ett utländskt bolag, medan nätet i grannkommunerna är kommunalt ägt.
Energimarknadsinspektionen bekräftar bilden. Enligt myndigheten överkompenseras elnätsbolagen för sina kostnader.
För perioden 2024–2027 har bolagen fått en intäktsram på 326 miljarder kronor – 100 miljarder mer än föregående period – varav endast cirka 30 miljarder planeras gå till investeringar. Resterande belopp går till andra ändamål, vilket väckt stark kritik.
Senaste nytt
“Hushållen rånas av elbolagen”
Från politiskt håll har frågan fått nytt fokus. Nooshi Dadgostar (V), är tydlig i sin kritik:
“I dag blir hushållen rånade av elbolagen. Elpriserna är oskäligt höga, och bolagen tar ut helt enorma vinster som inte går till investeringar”, säger hon till Svenska Dagbladet.
Partiet presenterar nu en modell för att pressa priserna och stärka samhällets kontroll över elnäten. Förslaget innehåller två steg: en skatt på övervinster och en förköpsrätt för kommuner och stat om elnätsbolag blir till salu.
“Det finns ingen anledning för bolagen att ta ut högre priser om vinsten ändå beskattas” menar Dadgostar.
Förslaget har också en större politisk dimension. Om höga vinster inte längre är möjliga, förväntar sig partiet att oseriösa aktörer lämnar marknaden, något som kan leda till bättre villkor för konsumenterna.
Läs även: Vinterns elpriser kan bli värre: “Mer ansträngt än normalt”. Realtid
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.