Dagens PS

Här tjänar man 69 000 – på andrahandsuthyrning 

Andrahandsuthyrning hyr ut bostäder
I Gällivare kan det årliga överskottet bli riktigt saftigt (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 10 aug. 2024Publicerad: 10 aug. 2024

Antalet personer som hyr ut sin bostad i andrahand, genom exempelvis Blocket, har ökat rejält de senaste åren. En ny undersökning har tagit reda på var svenskarna tjänar mest på andrahandsuthyrning. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en undersökning från Dagens Nyheter är Gällivare den plats i Sverige där man får ut mest pengar vid uthyrning av privatbostäder. 

Här landar det genomsnittliga överskottet på 69 415 kronor per år, vilket överträffar storstadsnära områden som Danderyd.

“Vi är mitt i en expansiv fas, och trycket på bostäder är större än någonsin”, säger Gällivares kommunalråd Henrik Ölvebo till DN. 

Danderyd tvåa

Högst genomsnittligt överskott har alltså Gällivare med 69 415 kronor per uthyrning, tätt följt av Danderyd med 67 741 kronor. 

Därefter följer Kiruna med 64 036 kronor och Lidingö med 63 307 kronor. 

I Stockholm ligger det genomsnittliga överskottet per uthyrning på 54 535 kronor medan det i Göteborg ligger på 41 004 kronor och i Malmö på 41 719 kronor. 

ANNONS

Senaste nytt

Fler hyr ut 

Allt fler hyr ut sina bostäder idag. 

ANNONS

Under 2023 hade över 82 000 svenskar extrainkomster från privatuthyrning som översteg den skattefria gränsen, rapporterar TV4 Nyheterna

På annonssidor som Blocket ökade antalet annonser med 134 procent jämfört med året innan. 

“Det visar ju på det ekonomiska läge vi befinner oss i med inflation och stigande räntor”, sa Fredrik Strömsten, vd på företaget Qasa, till TV4. 

Risk för “hotellifiering”

I många kommuner är det bolag som köper upp bostäder som de sedan hyr ut. 

I Gällivare tror man exempelvis att över 160 hus ägs av bolag som hyr ut i andrahand, något som kan hindra inflyttning och driva upp priserna. 

Bostads- och urbanforskaren Martin Grander beskriver situationen som en naturlig utveckling när bostäderna inte räcker till. Han lyfter också att det idag finns luckor i lagstiftning kring blockuthyrning – alltså där man hyr ut fler lägenheter åt gången till ett företag. 

“Risken är att vi går mot en ”hotellifiering” av städer och bostadsområden. Dessutom kan den mellanmänskliga samvaron och den levande miljön i bostadsområdet bli lidande när individer bor på korta kontrakt och utan säkra villkor”, säger han till DN. 

Finns pengar att tjäna 

ANNONS

Att andrahandsuthyrningen ökar under bostadsbrist beror också på att det finns pengar att tjäna på det – vilket får fler att hoppa på tåget. 

Det riskerar att förvärra situationen ytterligare, samtidigt som olaglig andrahandsuthyrning blir allt vanligare.

“Jag har förståelse för om privatpersoner och näringsidkare vill göra affärer på bostadsmarknaden”, säger Henrik Ölvebo till DN, och tillägger: 

“Men det är inte bra för Gällivares utveckling om villor bebos av entreprenörer istället för permanentboende”. 

Läs också:

Nu sjunker bostadspriserna. Dagens PS

Enkelt fix kan höja värdet på bostaden. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]