Det är inte bara stora amerikanska företag som tvingar sina anställda tillbaka till kontoret. Även i Sverige är trenden tydlig.
Här har var fjärde nya krav på kontorsnärvaro
Mest läst i kategorin
Distansarbete blev det nya svarta under pandemin. Men nu börjar vindarna vända.
Hittills är det framförallt stora amerikanska företag som genererat rubriker. Däribland Amazon och deras fem-dagars-krav samt Starbucks och deras tre-dagars-krav.
Men även här i Sverige är trenden tydlig: Fler ska tillbaka till kontoret.
Över hälften
Det syntes förvisso redan i september. När Stockholms Handelskammare släppte sin rapport “Kommer du in till kontoret idag?”, visade det sig att fler människor än någonsin är tillbaka på kontoret sedan pandemin.
Mer än hälften av alla Stockholms tjänstemän arbetar nu på kontoret fyra dagar i veckan eller mer.
En inte helt överraskande utveckling. I samma rapport visar det sig också att var femte chef menar att en anställd som är mycket på kontoret har bättre löneutveckling.
Senaste nytt
Var fjärde företag
Bland Sveriges ingenjörer syns samma trend. Enligt en undersökning från facket Sveriges Ingenjörer har drygt var fjärde företag där de har fackklubbar infört nya krav på att anställda ska jobba mer från kontoret. Detta enligt Sveriges Radio.
Johan Kreicbergs, Sveriges Ingenjörers samhällspolitiske chef, varnar dock för att den här förändringen kan slå tillbaka.
“Den stora risken i det här är att du får sämre trivsel bland personalen, och de arbetsgivare som panikbromsar nu riskerar att få det väldigt svårt med kompetensförsörjningen”, säger han.
Helt fel ute är han inte. Enligt en undersökning från HR-plattformen Remote har sju av tio arbetsgivare förlorat personal till konkurrenter på grund av bristande flexibilitet. Istället är det arbetsgivare som erbjuder deltidsarbete, flexibla arbetstider och distansarbete som drar till sig talangerna.
Ericssons nya krav
Ett av de företag som satt ner foten är telekomjätten Ericsson.
Efter sommaren införde de en ny riktlinje som säger att anställda ska vara på kontoret tre av fem dagar i veckan – en skärpning från det tidigare “fifty-fifty”-upplägget.
“Vi tror på det mänskliga mötet och vi tror att det händer någonting bra i det mötet. En stor del av vår verksamhet handlar om innovation och forskning. Mycket kan göras på distans men vi tror också att det finns ett värde i att man möts fysiskt”, säger Ericssons presschef Ralf Bagner.
Läs också:
Kontorsnärvaro kan ge mer klirr i kassan. Dagens PS
Tomma bostäder och öde kontor – i tusental. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.