Fenomenet hyrpersonal har länge orsakat huvudbry för Sveriges regioner. Sedan i fjol har man tagit gemensamma krafttag för att minska beroendet – något som nu gett resultat.
Här har kostnaden för hyrpersonal minskat med miljarder
Mest läst i kategorin
Efter år av stigande kostnader ser regionerna nu ljuset i tunneln. På ett år har kostnaderna för inhyrd vårdpersonal minskat med 30 procent, rapporterar Sveriges Radio.
Mellan januari och augusti i fjol betalade regionerna 6 miljarder kronor för hyrpersonal i vården. I år ligger samma siffra på 4 miljarder.
“Det går åt rätt håll”, säger Ulrika Sundquist, som är ordförande i regionernas styrgrupp för hyrpersonal i vården.
Men inte alla är lika optimistiska.
Personalbrist
Enligt News55 har kostnaderna för hyrpersonal ökat med över 300 procent på tio år.
Problemet har varit stort inte minst på mindre orter. I Skellefteå var läkarbristen så pass stor att 75 procent av personalen var inhyrd, enligt Svenska yle.
“Kostnaderna har ju ökat med flera miljoner varje år. Men nu ser vi en inbromsning, och faktiskt även en minskning av kostnaderna, eftersom vi successivt börjat få ett lite bättre bemanningsläge när det gäller fast personal”, säger Camilla Andersson, områdeschef för närsjukvården i Skellefteå.
Förändringen är till stor del ett resultat av ett gemensamt löfte från regionerna att minska användningen av inhyrda läkare och sjuksköterskor samt en ny prislista för hyrpersonal som trädde i kraft vid årsskiftet.
Ökad trygghet
Det här nya upplägget har inte bara varit en lättnad för regionernas ekonomi, utan har också lockat fler att söka fasta tjänster.
I Norrbotten, som länge haft svårt att hitta vårdpersonal, har antalet sjuksköterskor ökat med 85 personer och antalet läkare med 55 bara under det senaste året.
Ulrika Sundquist menar att detta skapar en kontinuitet som kommer gynna patienterna. Men det finns också en baksida, tror vissa.
Längre väntetider?
Mindre hyrpersonal kan innebära färre vårdplatser och längre väntetider.
“Det är väl lite dumt, tycker jag. Man får ju vänta så länge innan man får tid då”, säger en patient till SR.
Enligt Vårdförbundet kan patientsäkerheten äventyras när regionerna fasar ut hyrpersonal för snabbt.
“Köerna ökar, patienterna får inte sina operationer i tid och väntetiden på akuten kommer bli längre. Riskerna för patienterna ökar”, säger Sineva Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet, till TV4 Nyheterna.
Men enligt Sundquist kommer fördelarna överväga nackdelarna.
“Självklart kan det tyvärr vara så att man har fått vänta längre i någon verksamhet. Men det handlar inte bara om kostnader utan det handlar om att kunna erbjuda den här kontinuiteten för både patienter och våra medarbetare”, säger hon.
Hon får medhåll från Camilla Andersson.
“I enstaka fall är det absolut en nackdel, om vi står utan bemanning som vi skulle behöva. Men sett till helheten och hur vi använder våra skattemedel så tycker jag att fördelarna överväger”.
Läs också:
Här lägger man 3,2 miljarder på hyrpersonal. Dagens PS
Sverige – fortsatt upp och ner. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.