Sjukvårdspersonal på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har testat en 34-timmars arbetsvecka med positiva resultat. Trots detta är det fortfarande oklart om försöket kommer att fortsätta.
Här gjorde kortare arbetsvecka succé
Mest läst i kategorin
Sjuksköterskor och annan vårdpersonal på Vrinnevisjukhuset har under ett tvåårigt pilotprojekt arbetat 34-timmarsveckor. Försöket har varit framgångsrikt, enligt både personal och ledning.
Den kortare arbetsveckan har lett till bättre återhämtning vilket i sin tur har resulterat i att fler anställda valt att gå upp i arbetstid.
“Vi jobbar dag, kväll, natt, helg, och förväntas göra det. Då är det jätteviktigt att man får återhämtning, så att man faktiskt orkar göra ett bra jobb när man är här”, säger sjuksköterskan Linnéa Pettersson till Sveriges Radio.
Projektet genomfördes utan att man behövde anställa mer personal. Detta då flera deltidsanställda valde att gå upp till heltid när veckan blev kortare.
Johnas Aronsson, vårdenhetschef på sjukhuset, ser en risk med att gå tillbaka till 40-timmarsveckor.
“Det är ju en risk att man väljer att gå ner i arbetstid igen. Och då har vi egentligen situationen som vi hade före vi startade piloten”, säger han.
Oklart om projektet får fortsätta
Projektet har fått positiv feedback från både personalen och politikerna i regionen. Men trots framgångarna är framtiden för den kortare arbetsveckan osäker.
Under hösten ska projektet utvärderas, och ett beslut om en eventuell förlängning väntas tas senare i vinter.
Oscar Strömblad, ledamot i regionstyrelsen för Moderaterna, säger att även om resultaten är positiva, måste man ta hänsyn till verksamhetens långsiktiga behov och ekonomiska förutsättningar innan ett beslut fattas.
“Sen måste vi ju titta på vad det här har för betydelse för verksamheten”, säger han.
Senaste nytt
Kommer kortare arbetsvecka bli verklighet?
Den kortare arbetsveckans vara eller icke-vara har varit en het potatis i flera år. Debatten intensifierades när Socialdemokraterna tidigare i år lade fram ett förslag om en kortare arbetsvecka på 35 timmar med bibehållen lön.
En undersökning av Tidningen Vision från förra året visar att 14 procent av kommunernas HR-chefer tror att en 30-timmars arbetsvecka kan bli verklighet inom fem till tio år.
Det finns dessutom ett brett stöd för en kortare arbetsvecka bland de arbetande svenskarna.
Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av fackförbundet DIK vill 64 procent av hela allmänheten ha 30-timmarsvecka med bibehållen lön.
Störst är stödet bland kvinnor i familjebildande ålder, där hela 82 procent vill ha kortare arbetsvecka.
Men hur framtiden faktiskt kommer att se ut, ja, det återstår att se.
Läs också:
Så påverkas pensionen av en kortare arbetsvecka. Dagens PS
Färre anställda – fler lediga jobb. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.