Dagens PS

Här är Sveriges rödlistade studentstäder 

Rödlistade studentstäder
Skellefteå är en av de städer som för första gången någonsin blivit rödlistad – trots att man erbjuder bostadsgaranti (Foto: Magnus Lejhall/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

Rödlistade studentstäder syftar inte till städer som riskerar att dö ut, så som det gör i djurvärlden. Istället handlar det om som så många gånger förut: Bostadsbristen. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Rasmus Lindstedt, ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS), bor nästan 70 procent av Sveriges studenter i en rödlistad studentstad. 

Flera av dessa städer utlovar bostadsgaranti till nya studenter. Ett löfte som faller platt.

“Man får vänta åtminstone den första terminen, men ofta upp mot ett år innan man kan få ett tryggt första boende”, säger Lindstedt till SVT

Trafikljus-modellen

SFS delar in studentstäder i antingen grön, gul eller röd markering beroende på hur boendesituationen ser ut. 

En grön studieort innebär att studenter kan få ett tryggt boende inom en månad medan en gul studieort innebär att studenter någon gång under höstterminen kan få ett förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden. 

Studieorten blir röd om den inte kan erbjuda studenter boende under hela första terminen. 

Enligt SFS senaste bostadsrapport går bostadssituationen förvisso framåt. Fem mindre studentstäder har i år gått från gula till gröna. 

Problemet? 

ANNONS

Dessa städer står för en väldigt liten del av studentpopulationen. 

Knappt var femte student kan fortfarande inte få ett boende inom en månad. 

“Så får det inte vara”, står det i rapporten. 

ANNONS

Senaste nytt

Listan 

Här är Sveriges rödlistade städer: 

Göteborg, Halmstad, Kiruna, Lomma/Alnarp, Lund, Malmö, Skellefteå, Stockholm, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby. 

Här är Sveriges grönlistade städer: 

Borlänge, Falun, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Norrköping, Piteå, Sundsvall, Trollhättan, Västervik, Växjö, Östersund

Falska löften om bostadsgaranti

ANNONS

Än värre är att trots att flera kommuner erbjuder en så kallad bostadsgaranti, visar rapporten att garantin ofta inte är värd pappret den är skriven på. 

I sex av 14 kommuner som utlovar bostadsgaranti tvingas studenter ändå vänta långt längre än utlovat på en bostad – om de ens får en överhuvudtaget.

“Det är allvarligt att man utger sig för att ha bostadsgaranti, om man faktiskt inte kan uppfylla våra ganska enkla riktlinjer, att erbjuda bostad inom ett halvår till en rimlig hyra”, säger Lindstedt till SVT. 

Hyrorna fortsätter rusa

För att strö lite extra salt i såren visar SFS rapport också att hyrorna för studentbostäder fortsätter att höjas och att flera studenter tvingas välja bort sin studieort för att de inte har råd med boende. 

“Hyrorna har verkligen gått i taket. Förra året var det en höjning på 4,3 procent och nu är det på 5 procent”, säger Lindstedt.

Detta sker samtidigt som en ny rapport från Länsförsäkringar visar att flera studenter går back med flera tusen varje månad.

För studenter i Stockholm, där boendekostnaderna är som högst, riskerar man att gå back med över 5 000 kronor varje månad. 

Med 400 000 studenter, 100 000 bostäder, skyhöga hyror och en sinande studentkassa, går ekvationen helt enkelt inte ihop. 

ANNONS

Läs också:

Studentkaos: Bostadsbristen hotar höstterminen. Dagens PS

Hyresgäster betalar överpris för bredband. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]