Att fira påsk med dignande bord är en tradition för många. Men vad du lägger i korgen i år kan faktiskt få konsekvenser bortom middagsbordet.
Här är påskmaten som kan driva upp inflationen


Mest läst i kategorin
Enligt en sammanställning från jämförelsesajten Zmarta kostar en klassisk påskkorg nu 796 kronor, vilket är nästan 10 procent mer än förra året. Det är betydligt högre än den allmänna inflationen som enligt SCB legat på knappt 1 procent under samma period.
“Just nu ser vi tydliga tecken på att vissa matpriser stiger mer varaktigt. Det är exakt den typen av utveckling som Riksbanken har ögonen på och som kan sätta käppar i hjulet för en framtida räntesänkning”, säger Charlie Tideman, hushållsekonom på Zmarta.
På fem år har påskkorgen blivit 38 procent dyrare, enligt Zmartas sammanställning.
Smör, choklad och kaffe drar upp inflationen
Värst i klassen är smöret, som stigit med hela 32 procent på bara ett år. Även kaffe och choklad har ökat kraftigt – med 30 respektive 29 procent.
“Inflationen är vad du äter till viss del. Väljer man att fylla påskkorgen med mycket kaffe, choklad och mejeriprodukter bidrar man till att pressa upp inflationen”, säger Tideman.
Det är just dessa varor – ofta återkommande i våra påsktraditioner – som riskerar att påverka inflationssiffrorna och därmed sätta press på Riksbanken inför framtida räntebeslut.
Läs även: Så mycket drev kaffe och choklad upp svenska inflationen. Dagens PS
Senaste nytt
Ägg, räkor och knäckebröd håller emot
Alla påskvaror pekar dock inte uppåt. Ägg, knäckebröd och frysta räkor har faktiskt sjunkit något i pris sedan förra påsken. Även gravad eller rökt lax har blivit en aning billigare.
Enligt Zmarta kan ett medvetet val av varor göra skillnad, både för hushållets ekonomi och inflationstrycket.
“Genom att jämföra och välja varor som stått still eller till och med blivit billigare, kan man indirekt påverka sin egen ränta positivt”, säger Charlie Tideman.
Så mycket dyrare har påskmaten blivit
Trots att den övergripande inflationen sjönk i mars, ökade vissa matpriser på kort sikt. Bara mellan februari och mars steg smörpriset med över 6 procent medan choklad och grädde gick upp med nästan 5 respektive 2,5 procent.
Här är påskvarorna som ökat mest i pris sedan förra påsken:
- Smör: +31,5 procent
- Kaffe: +30,0 procent
- Choklad: +28,9 procent
- Grädde: +21,0 procent
- Mjölk: +18,1 procent
- Hårdost: +16,4 procent
- Gräddfil: +12,5 procent
- Sylt, marmelad: +11,6 procent
- Sill: +7,4 procent
- Potatis: +5,5 procent
Påskvarorna som ökat minst i pris:
- Djupfrysta skaldjur: −1,8 procent
- Ägg: −0,9 procent
- Hårt bröd: −0,5 procent
- Lax (gravad/rökt): −0,1 procent
- Blandad chark: +0,3 procent
- Kaviar: +1,7 procent
- Kryddor och såser: +2,1 procent
- Oblandad chark: +2,2 procent
- Konfektyr (godis): +3,2 procent
- Läsk: +4,4 procent
Läs också: Därför klagar kvinnor och män på helt olika saker. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.