Allt fler svenskar hör av sig till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och undrar över möjligheten att uppsöka skyddsrum. Här är några saker du behöver tänka på.
Här är ditt närmaste skyddsrum
Mest läst i kategorin
Rysslands hotfulla ton mot länder som stödjer Ukraina har fått flera att fundera över var de ska ta skydd om kriget skulle komma. Intresset för och förfrågningar om skyddsrum strömmar in till MSB.
Det finns 64 000 skyddsrum som kan rymma sju miljoner människor i Sverige. Eftersom vi är elva miljoner invånare är det lätt att föreställa sig att rummen är för få.
Men, menar myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skyddsrum finns framför allt i tättbefolkade områden.
Kontroll av skyddsrum på efterkälken
På landet är risken för och omständigheterna kring en aggression annorlunda. Där kan man ofta ta skydd i en egen källare, eller evakuera, i stället.
På myndighetens webbplats finns det en karta över alla skyddsrum.
Gå in och undersök vilket som ligger närmast din bostad. Vid en kris är det hit du ska gå. MSBB har också tagit fram råd kring saker att tänka på om du behöver vistas i skyddsrum.
Bekymret, menar MSB i en intervju med Aftonbladet, är egentligen inte att skyddsrummen är för få, utan att många av dem inte har blivit kontrollerade på länge.
Det innebär att man inte alltid kan vara säker på att de är tätade för gas eller att vatten och toalett fungerar, exempelvis. De tidigare noggranna planerna för evakuering finns inte heller kvar, menar MSB.
Läs också:
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.