Handelsbanken spår i en prognos en normalisering på hög nivå av bostadspriserna i Sverige – så mycket ökar priserna i år, enligt banken.
Handelsbanken: Så mycket ökar bostadspriserna i år
Mest läst i kategorin
Handelsbankens prognos för 2021 var att bostadspriserna skulle gå urstarkt första halvåret för att sedan inta en lugnare utveckling under andra halvåret med en nära normal prisökningstakt.
“Vi tror att denna trend fortsätter 2022. Samtidigt räknar hushållen med högre räntor och alltfler binder sina bolån på längre löptider”, skriver Helena Bornevall, makroekonom på Handelsbanken, i senaste utgåvan av bankens makrobrev.
Under fjolåret ökade bostadspriserna med i genomsnitt 11 procent. Från maj 2020 till maj 2021 gick villapriserna upp mer än normalt för varje månad, enligt Handelsbanken som konstaterar att priserna på villor därefter “utvecklats mer normalt, om än något starkare än vanligt i oktober-november”.
Stigande priser i hela landet
Helena Bornevall skriver att villapriserna brukar gå svagare i slutet av året och att Handelsbanken räknar med att priserna på villor fortsätter upp i en lugnare men “svagt ökande trend” i år som beskrivs som “en normalisering på en hög nivå”.
När bostadspriser rapporteras brukar storstäderna hamna i fokus, men Handelsbankens makroekonom konstaterar att “prisutvecklingen varit förvånansvärt likartad över hela landet”.
Helena Bornevall förklarar att de svenska bostadspriserna stigit med 28 procent sedan slutet av 2019, det vill säga innan pandemiutbrottet, “plus/minus några procentenheter i de flesta av landets 21 län”.
Handelsbanken: I år ökar bostadspriserna 5 procent
Västerbotten sticker ut för att det är en tillväxtregion, medan Gotlands fritidshusmarknad attraherar, framgår det.
Flyttviljan har ökat, en annan faktor som driver upp bostadspriserna, skriver experten på Handelsbanken, som spår att bostadspriserna ökar med nära 5 procent i år för att sedan öka långsammare.
“Vår syn på bostadspriserna baseras på att efterfrågan på att flytta är stabil, att boräntorna förblir historiskt låga och att inkomstökningarna är stabila de närmaste åren. Och även om det byggs fler bostäder inom samtliga segment är det främst hyresrätter. Vi räknar med en fortsatt brist på större boenden, inte minst då antalet småbarnsfamiljer snabbt blir allt fler samtidigt som äldre bor kvar allt längre i sina större bostäder”, heter det i prognosen.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.