Bostadsbristen kan göra även den mest skeptiska studenten godtrogen. I det här fallet handlar det om 17 studenter.
Han lurade studenter på en kvarts miljon
Mest läst i kategorin
Lägenheten som annonserades ut låg i Vasastaden i Göteborg, bara ett stenkast från universitetet.
Med sin rymliga planlösning, flera balkonger och närhet till campus framstod den som det perfekta boendet för en student.
Mannen som annonserade verkade trovärdig: han skickade bilder på lägenheten, visade upp sitt körkort och använde sitt riktiga namn.
“Hur trevlig som helst. Inga misstankar alls om att det var något skumt då. Jag var lite desperat och trodde bara att jag hade en riktig tur”, säger “Carl”, en av de lurade studenterna.
Men lyckan blev kortvarig. Carl och minst 16 andra studenter lurades på deposition och förskottshyra – totalt över en kvarts miljon kronor.
Missa inte: Akut bostadsbrist: Varannan student orolig. Dagens PS
Samma rum, flera hyresgäster
Det är Hem & Hyra som berättar om bedragaren i Göteborg. Han, en man i medelåldern, hävdade att han skulle flytta utomlands och därför ville hyra ut sin lägenhet i andra hand. Ett sovrum ville han dock behålla för sig själv.
Det hindrade honom förvisso inte från att hyra ut återstående sovrum till minst 17 personer samtidigt.
När inflyttningsdatum närmade sig började han skylla på sjukdom och andra problem för att skjuta upp hyresgästernas inflyttning.
Studenterna, som redan hade betalat både deposition och förskottshyra, insåg att de blivit lurade.
Senaste nytt
Dömd – men pengarna saknas
Mannen har nu dömts för 13 fall av bedrägeri och ska betala tillbaka över 250 000 kronor i skadestånd till de drabbade.
Han säger själv att tanken inte var att det skulle bli så här.
“Min tanke var att betala tillbaka allt”, säger han i förhör.
Trots domen har många ännu inte sett skymten av sina pengar. Carl berättar att han själv vänt sig till Kronofogden för att försöka få tillbaka de 27 500 kronor han betalade.
“De sa direkt när det var över att nu får ni göra två grejer. Det första är att försöka få kontakt med honom. Alltså, försöka ringa honom eller skicka ett brev och be om pengarna själva. Jag har gjort det i flera månader”, säger Carl.
“Och sedan, om han inte svarar, så anmäler ni det hos Kronofogden. Nu har det legat där ett halvår eller så”.
Läs mer: Bedrägerier som präglade fjolåret. Dagens PS
Vanligt runt terminstart
Terminsstart innebär högsäsong för bostadsbedrägerier. I Facebookgrupper för bostadsbyte och uthyrning publiceras hundratals annonser som lockar med centrala lägenheter till bra priser.
“Det är väldigt klassiska bedrägeriknep”, säger Anna-Karin Kjellgren till GP. Hon är brottsförebyggare på bedrägerisektionen i Region Väst.
“Studenterna vill jättegärna ha en lägenhet klar tills de börjar, de är ofta ute i ganska kass tid, det är bråttom och man vill bo centralt. Bedragarna har bra lockbeten och snabbar på det, säger att det är många som är intresserade. Det är tillgång och efterfrågan”, säger hon.
Enligt Kjellgren finns det vissa varningssignaler man bör vara lyhörd på:
“Det första är ju egentligen att det är ett väldigt bra pris, det kan också vara ett bra läge. Generellt sett är det så med annonsbedrägerier, är det rimligt att det kostar så här lite?
Sen vill de alltid att man betalar i förskott och kanske lämnar deposition på flera hyror. Sen ska det ju alltid gå väldigt fort. De är de första varningssignalerna”, säger hon.
Läs också: Så många studenter skäms över ekonomin. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.