Dagens PS

Gruppen som omfamnar ett evigt arbetsliv 

Pension
Rupert Murdoch gick i pension som 92-åring (Foto: Andy Barron/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 07 okt. 2024Publicerad: 07 okt. 2024

Är pensionen en gyllene biljett till golfbanor, trädgårdsarbete och långa sovmorgnar? Inte för den här skaran.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För många toppchefer och framstående yrkespersoner är pension inte längre något att se fram emot – snarare något att undvika.

Vi har 75-åriga Bernard Arnault som fortsätter höja pensionsåldern för LVMH:s vd för att slippa gå i pension. 

Rupert Murdoch gick i sin tur nyligen i pension – vid 92 års ålder. 

Ett annat lysande exempel är Anthony Fauci. Vid 82 års ålder och efter mer än 50 års tjänst, gav han sig vidare till en professur på Georgetown University och publicerade nyligen sin memoarbok. “Jag tänker inte gå i pension”, sa han bestämt. 

Och han är långt ifrån ensam. 

Men vad är det som driver dem? Det har RobbReport undersökt. 

Förlänger livet

Att arbeta långt upp i åldrarna är förvisso inte helt ovanligt. Men för oss dödliga handlar det i mångt och mycket om att vi inte har något val. 

I Sverige uppmanar Pensionsmyndigheten oss att jobba längre och att börja jobba tidigare för att få ihop en pension vi kan leva på. 

ANNONS

I Kina har den äldre generationen helt enkelt inte råd att gå i pension. Istället arbetar de sig till döds

Men för dessa högt uppsatta yrkespersoner handlar det inte om att de inte har något val. För dem har arbetet istället blivit en förlängning av livet – en förändring som strider mot tidigare generationers idé om att sluta jobba och koppla av.

ANNONS

Senaste nytt

Status och gemenskap

Att fortsätta arbeta långt upp i åren handlar för många om mer än bara lönen. Det kan man se även här i Sverige – där majoriteten som jobbar efter 65-årsåldern är högavlönade män i chefsyrken

Forskare menar att jobb och arbetskollegor ofta utgör en persons huvudsakliga sociala sammanhang, särskilt för högpresterande yrkespersoner som vigt sina arbetsliv åt att bygga en framgångsrik karriär. 

Att då plötsligt ge upp sin plats i rampljuset är helt enkelt inte ett alternativ.

En annan faktor är att jobbet ofta är tätt sammanflätat med självkänslan. För människor som vant sig vid att definieras av sin karriär kan pensionen nästan kännas som att förlora sin identitet. 

Mo Wang, en psykolog vid University of Florida, menar att många framgångsrika individer känner sig subtilt pressade att ge upp sina positioner – något som inte alltid tas emot väl. 

“Att säga att du är pensionerad är som att säga att du är nöjd med att vara oproduktiv”, förklarar Wang.

ANNONS

Varför sluta när man älskar det man gör?

Fenomenet där högprofilerade yrkespersoner arbetar långt in i sina seniorår väcker ibland irritation hos yngre generationer som väntar på sin tur att ta över rodret. 

Men för dessa outtröttliga arbetsnarkomaner är det svårt att förstå varför man skulle sluta. 

En anonym investmentbankir i 60-årsåldern säger att han får frågan om pension hela tiden – men han har inget intresse av att kliva åt sidan. “Det är alldeles för roligt”, konstaterar han.

“Jag gör det inte för pengarna. I första hand gör jag det för att det är roligt”, säger 70-åriga Björn Ekman som idag har två jobb.

Framtidens pension – ett personligt val?

Så vad innebär egentligen pension i dagens samhälle – när begreppet pensionsålder har blivit allt mer flytande?

Med stigande åldrar och allt fler exempel på ledare som fortsätter att dominera sina fält långt efter 70-strecket, verkar vi vara på väg mot en tid där pension blir mer av ett individuellt val än en social norm – åtminstone för de högprofilierade. 

För dem handlar det inte längre om en enkel övergång från arbete till vila, utan snarare om att hitta en balans där gemenskap, passion – och rampljus – får styra.

ANNONS

Och när det kommer till de allra mest framgångsrika, är pensionen kanske inte längre slutet på arbetslivet – utan bara början på nästa kapitel.

Läs också:

Olycksbådande: Män i sina bästa år lämnar arbetslivet. Dagens PS

Vettig pension? Så länge måste du jobba. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]