Alla politiker är överens om att omställningen nu måste komma igång i samband med klimattoppmötet i Glasgow. Samtidigt kan omställningen leda till inflation, så kallad “greenflation”, vilket politikerna bör vara tydliga med, anser en del bedömare.
"Greenflation" sannolikt vid omställning
Mest läst i kategorin
Den pågående klimatomställningen är en av de faktorer som har lett till ökade kostnader för energi och råvaror. Det har i sin tur lett till ökade priser runtom i världen. Men ett scenario av så kallad “greenflation” är något vi ändå kan få vänja oss vid en tid framöver.
Roger Josefsson är hållbarhetschef på Danske Bank och beskriver för Sveriges Radio att greenflation handlar om att priser stiger när ekonomin går från fossilintensiv till fossilfri..
“Jag tror att vi får vänja oss vid att de närmaste fem till tio åren så kommer inflationen mot bakgrund av just omställningen att bli både högre och mer volatil. Energipriserna kommer att vara höga, men man kan också tänka sig att transportkostnader blir högre, och att kostnader för mat men också kläder kommer att skickas i höjden”, säger Roger Josefsson till Sveriges Radio.
Tydlighet viktigt
I vanliga fall när efterfrågan på en vara stiger brukar produktionen öka. Det gör att priset på sikt faller när varan blir populär. Men när ingen längre vill investera i fossila bränslen, så ökar inte produktionen och priserna fortsätter att stiga.
Prisökningen beror på att övergången till en fossilfri ekonomi ska ske snabbt, och medan vi fortfarande till stor del sitter fast i ett beroende av fossila bränslen. Roger Josefsson menar att det är viktigt att politikerna är tydliga med att det här kan bli en konsekvens, så att allmänheten är förberedd, men också att man behöver hitta sätt att stötta de hushåll som drabbas hårdast.
“Kostnaderna stiger i takt med att koldioxidpriset ökar och det är därför det är viktigt att politikerna är tydliga med att det ger den här typen av effekter.”, säger Roger Josefsson.
Läs också:
Bristekonomin är här för att stanna
Åtta bästa aktierna i hållbar energi