De flesta av oss vet mer om våra kollegors lunchvanor än om människorna som bor vägg i vägg. Den kunskapsbristen kan dock ha negativ påverkan på samhällets beredskap.
Grannen – din okända resurs i kris och krig


Mest läst i kategorin
Fler svenskar än någonsin uppger att de har förberett sig för en samhällskris. Enligt Röda korset har 59 procent någon form av krisberedskap hemma – dubbelt så många som för tre år sedan.
Men fyra av tio står fortfarande utan förberedelser. Ekonomi är en av de största orsakerna, enligt Röda Korset. Bland höginkomsttagare är det 70 procent som är redo – bland låginkomsttagare bara 51 procent.
Där kan den sociala beredskapen – alltså relationen till grannar och andra i närheten – bli ännu viktigare.
Grannrelationer ger ökad trygghet
En ny trendrapport, vilken E55 skriver om, visar att sex av tio svenskar bara möter sina grannar i förbifarten. En av tio har ingen kontakt alls.
Samtidigt tror sju av tio att tryggheten skulle öka om grannrelationerna var bättre.
“Vi ser att när relationen mellan grannar är god, så minskar känslan av ensamhet och trygghetskänslan ökar”, säger Jennie Skogsborn Missuna, kommunikationschef på Svensk fastighetsförmedling, till SVT Halland.
Läs även: Rädsla och pinsamhet håller grannarna isär. Dagens PS
Senaste nytt
När krisen kommer
Det här är inte bara en fråga om trivsel.
“Grannar är viktiga för ett tryggare och mer motståndskraftigt samhälle både i vardag och kris”, skriver MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Enligt MSB är grannrelationer en avgörande del av Sveriges civila försvar. I ett krisläge är det de närmaste kontakterna – ofta grannarna – som kan vara skillnaden mellan utsatthet och stöd.
De har olika förmågor och styrkor – de finns nära och kan vara en extremt viktig resurs.
”Dina grannar kan sitta på jättemycket kunskaper och komptenser som du inte känner till. Därför är vårt råd att börja bygga din beredskap tillsammans med dina grannar”, säger Anna Wennerström, pressansvarig på MSB.
40 års forskning pekar åt samma håll
Cecilia Henning, docent i socialt arbete, har forskat om grannrelationer i över 40 år. Hon menar att den sociala gemenskapen mellan grannar spelar en viktig roll i hur väl vi hanterar kriser – och att det är något som bör tas på allvar i tider av upprustning och osäkerhet.
Att känna grannen kan alltså vara lika viktigt som att ha konserver i skafferiet. Det är en del av den personliga beredskapen – och i förlängningen ett skyddsnät för hela samhället.
Läs också: 100 miljoner till svenska skyddsrum. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.