Trots att bland annat inflationen har gjort veckohandlingen till ett minfält finns det ändå goda nyheter för dig som gillar att laga mat.
Goda nyheter: Här är maten som blivit billigare att laga


Mest läst i kategorin
Det pratas mycket om skenande matpriser nuförtiden – och det med rätta.
Matpriset har kallats för en “tickande bomb” och enligt Aftonbladets Andreas Cervenka är dessa “ockerliknande priser” här för att stanna.
Matkassen är idag 25 procent dyrare jämfört med för tre år sedan – för stora hushåll har priset stigit med 2 825 kronor i månaden.
Ovanstående utveckling har bland annat lett till en bojkott av de svenska dagligvarujättarna. Därtill har regeringen – med finansminister Elisabeth Svantesson i spetsen – kallat till sig dagligvarukedjorna i ett försök att ta dem i örat.
Men, så finns det faktiskt också skäl att glädjas – åtminstone om man vet var man ska titta.
Matvaror som blivit billigare
Enligt SCB:s konsumentprisindex har flera matvaror blivit billigare det senaste året.
Det handlar bland annat om fjäderfän – med en, om än något blygsam, nedgång på 0,35 procent. Djupfryst fisk har i sin tur minskat med 3,47 procent på årsbasis.
Även ägg, champinjoner, grovt bröd, frysta räkor, purjolök och färsk lax har blivit billigare det senaste året.
Senaste nytt
Maträtter som är billigare att laga
De billigare produktgrupperna öppnar upp för ett gäng billigare maträtter. Detta enligt en genomgång av Dagens Nyheter.
Bland annat är omelett med stekta champinjoner ett både snabbt och smart val. Både ägg, champinjoner och färska kryddor finns bland råvarorna som sjunkit i pris.

Fisk och ärtor
En annan prisvärd klassiker är fiskgryta – särskilt om du använder fryst fisk, purjolök och morötter och rundar av med lite kokosmjölk och pressad apelsin.
Du kan även göra egna fiskbiffar på färsk lax eller fryst fisk. Dessa kan du smaksätta med chili och ingefära och servera med fried rice och ärtor – en varugrupp som sjunkit med 2,56 procent på årsbasis.
På ärtspåret hittar vi även ärtsoppan. Här gäller det dock att navigera rätt i prisdjungeln. Fläsk hör till det som har blivit märkbart dyrare – vilket gör vegetarisk ärtsoppa till ett bättre val än den klassiska med fläsk.
Detsamma gäller dressingar och oljor: välj hellre matolja än olivolja om du vill hålla nere kostnaden.
Läs även: Edward Bloms 18 råd för att runda höga matpriser: “Föd upp kaniner”. Dagens PS
Räkmacka – billigare än det låter
Även den ikoniska räkmackan har blivit billigare att laga. Förutsatt att du använder frysta räkor, grovt bröd och gör egen majonnäs på ägg och matolja – allt på SCB:s lista över prispressade varor.
Ett extra tips är att koka buljong på räkskalen och spara till en annan måltid (exempelvis fiskgrytan). Två flugor i en smäll, alltså.
Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?
Wok, plättar och melon med skinka
Fjäderfä har sjunkit i pris vilket gör kycklingwok till ett prisvärt val.
Woka tillsammans med exempelvis salladskål, lök, champinjoner och morötter och servera med ris – en matvara som även den sjunkit i pris.
Även purjolök har blivit billigare, vilket innebär att du kan laga koreanska purjolöksplättar i stil med pajeon. Lägg till ägg och vetemjöl (även om mjölet gått upp) och du har en fullgod middag.
Honungsmelon är den vara som sjunkit mest i pris – med hela 28,57 procent. Denna kan du servera med lufttorkad skinka, som enligt DN tillhör kategorin ”blandad chark” och som också blivit billigare.
Bon Appétit!
Läs också: Ny app hjälper dig att hitta lägsta matpriserna. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.