En ny generation börjar ge sig tillkänna efter Millenials och Generation Z. Nu träder de in på arbetsmarknaden med höga förväntningar och specifika krav.
“Generation Genväg” vill ha hög lön – och låga krav
Mest läst i kategorin
Hundratusentals ungdomar har precis tagit studenten och är redo att möta arbetslivet.
Hos denna generation finns det uppenbara motsättningar mellan hög lön och intresse för status och prylar å ena sidan, och önskemål om låga motkrav och mycket fritid å andra sidan.
Frågan är om arbetsmarknaden är redo?
Generation Genväg
Enligt Futurions nya rapport “Generation Genväg” har dessa unga vuxna, som ligger i eller strax under Generation Z, mycket specifika krav och önskemål när det gäller sina framtida arbetsplatser.
Dagens unga värdesätter trygghet, höga löner och låga motkrav på jobbet. Enligt Futurions vd Ann-Therése Enarsson kan detta leda till en kollision med verkligheten.
“Att vilja ha låga krav från chefen men ändå hög lön är paradoxalt. Har vi att göra med en ungdomsgeneration med orealistiska förväntningar? Eller har de hittat en genväg som tidigare generationer inte sett? Risken är att det blir ett tufft möte med verkligheten”, säger hon i ett pressmeddelande.
Senaste nytt
Materialism och balans
Rapporten visar att dagens ungdomar har blivit mer materialistiska än tidigare generationer.
Pengar, prylar, status och hög lön har klättrat högt på deras prioriteringslista, vilket kan kopplas till den ekonomiska osäkerhet de vuxit upp med.
Samtidigt vill de ha balans i livet med mycket fritid och låga krav från arbetsgivaren.
“Rapporten förstärker bilden av unga som mer konservativa än tidigare generationer och tjejernas värderingar närmar sig nu killarnas. Vi ser också att de värdesätter god ekonomi, något som brukar följa en ekonomisk kris”, säger Enarsson.
En möjlig generationskrock
Generation Genvägs krav på höga löner och låga krav kan leda till generationskrock och spänningar på arbetsmarknaden. Åtminstone om arbetsgivare och samhälle inte lyckas anpassa sig till generationens nya krav.
“Vi ser flera utmaningar i mötet mellan arbetsmarknaden och Generation Genväg. När det gäller de fackliga organisationerna finns det stora möjligheter om man lyckas lyfta fram de goda villkoren, men det kräver också att man lyckas förmedla vikten av gemensamma lösningar till en individualistisk generation”, säger Enarsson och tillägger:
“När det gäller arbetsgivarna, behöver de förstå och möta de här behoven för att kunna lyckas med sin kompetensförsörjning. Om vi inte hittar ett sätt att förhålla oss till ungdomsgenerationen riskerar vi att se en mer påtaglig generationskrock än på länge”.
Läs också:
Tuffare krav gör det svårare att få jobb. Dagens PS
Ännu fler ungdomar utan jobb. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.