Dagens PS

“Gamlingar” drar techbranschen inför rätta 

Techbranschen
Inte kan man väl bli för gammal för tech? (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Techbranschen har blivit lite av en språngbräda för unga talanger – på bekostnad av äldre arbetstagare. Antalet anmälningar om åldersdiskriminering ökar nu kraftigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har redan konstaterat att en 40-åring är för gammal för tech

I Kinas techsektor är det än värre: där dras man nämligen med “35-årsförbannelsen”.

Något vi däremot också kan konstatera är att dessa “gamlingar” inte tänker acceptera det. 

Enligt en rapport från EEOC står åldersrelaterade klagomål för nästan 20 procent av alla diskrimineringsfall inom tekniksektorn – betydligt högre än i andra branscher.

Denna våg av klagomål har lett till flera rättsfall, där stora techföretag som Clearview AI och Raytheon anklagats för att ha avskedat äldre anställda till förmån för yngre arbetstagare. 

Techjättar i blåsväder

Ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i år gäller Clearview AI, ett ansiktsigenkänningsföretag som nyligen förlikade ett mål om åldersdiskriminering. Två tidigare säljare anklagade företaget för att ha sparkat dem för att ersätta dem med yngre arbetstagare. 

En liknande anklagelse riktades mot försvarskoncernen Raytheon, rapporterar Fortune, där en 67-årig tidigare anställd hävdade att företaget prioriterade unga nyexaminerade.

Av liknande anledning stämdes TikTok av en före detta chef tidigare i år. 

ANNONS

Och listan fortsätter.

ANNONS

Senaste nytt

Anmälningarna ökar

Även i Sverige ökar åldersdiskrimineringen. Antalet anmälningar till DO, Diskrimineringsombudsmannen, för åldersdiskriminering har tagit ett stort skutt uppåt. 

2015 fick man ta emot 112 anmälningar på det området – 2023 var anmälningarna uppe i 215.

Generation Z tar över – men till vilket pris?

Det råder ingen tvekan om att unga talanger ofta förknippas med innovation och drivkraft. 

Andelen techanställda mellan 25 och 39 år har ökat till över 40 procent medan andelen arbetstagare över 40 minskat till 52,1 procent, enligt EEOC. 

Samtidigt ökar antalet anställda under 25 år med 9 procent årligen – en tillväxt som är tjugo gånger högre än för unga arbetare inom andra industrier.

Denna utveckling är inte bara en fråga om diskriminering, utan också om förlorad erfarenhet. När teknikföretag väljer att prioritera yngre anställda riskerar de att förlora de insikter och den stabilitet som mer erfarna arbetstagare kan bidra med. 

ANNONS

Professorn Jason Greenberg menar att företag som ignorerar den äldre arbetskraften “missar värdefull talang som kan bredda perspektiven och öka innovationen”.

Läs också:

Är techbranschens storhetstid över? Dagens PS

Därför blir du inte befordrad. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]