Många drömmer om att gå i pension tidigt. Nu hoppas en svensk kommun på det motsatta – och erbjuder en bonus för den som orkar lite till.
Gå inte i pension – och få 5 000 extra


Mest läst i kategorin
”Vi behöver jobba längre och måste se till både att fler får möjlighet att arbeta längre och att fler vill arbeta längre”, slog äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje fast i fjol.
Ändå är de många, svenskarna, som vill gå i pension tidigt.
I en undersökning från Folksam uppger drygt 4 av 10 (44 procent) att de vill gå i pension före de fyller 65 år. Det är en ökning med 4 procentenheter jämfört med året innan.
När Pensionsmyndigheten redovisade siffrorna för fjolårets pensioneringsåldersutveckling visade det sig att svenskarna i snitt gick i pension vid 65,5 års ålder under 2024 – ned från 66 år året innan.
Detta frontalkrockar dock med politikernas förhoppningar. Med en ökad medellivslängd förväntar man sig nämligen att fler ska vilja arbeta längre.
För att få fler äldre att stanna kvar i arbetslivet lockar Ulricehamns kommun nu med ekonomisk kompensation.
Bonus för att stanna kvar
Från och med 2025 vill Ulricehamns kommun kompensera äldre som stannar kvar i arbetslivet. Bland annat ska man erbjuda ett seniortillägg för anställda som är 66 år eller äldre och som väljer att fortsätta arbeta.
I utbyte erbjuds 5 000 kronor extra i månaden. Erbjudandet gäller dock inte alla.
Enligt Sveriges Radio riktar sig satsningen till yrkesgrupper där det är brist på personal, svårt att rekrytera eller där medarbetare besitter specialkompetens som kommunen inte vill tappa.
Läs även: Svenskarna: Riktålder för pension – vad är det? Dagens PS
Senaste nytt
Lyckats tidigare
Ulricehamn är förvisso inte den första kommunen som erbjuder äldre pengar i utbyte mot extra arbete.
När Piteå kommun förra sommaren införde ett lönetillägg på 3 500 kronor i månaden för anställda över 67 år, var målet att fler skulle stanna kvar längre i arbete.
Och det gav resultat.
I början av 2025 hade 119 personer redan beviljats bonusen.
“Jag tycker att det känns som ett bra utfall”, sa HR-chefen Cathrine Granberg.
Satsningen har riktat sig till nyckelroller där rekryteringsläget är särskilt tufft – som förskollärare, vårdpersonal och specialister inom samhällsplanering och ekonomi.
Huruvida Ulricehamns satsning får ett lika bra utfall, ja, det återstår att se.
Läs också: Hit ska svenskarna flytta efter pensionen. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.