Fyra dagars arbetsvecka är ifrågasatt, hånat, nedsablat. Nu kommer forskningsprojektet som ska visa att den är möjlig.
Fyradagarsveckan – så blir den möjlig
Mest läst i kategorin
Det senaste halvåret har debatten om vår arbetstid och arbetsvecka blivit hetare än på många år.
Miljöpartiet har förklarat att man vill göra fyra dagars arbetsvecka till en valfråga, LO och fackförbund driver arbetstidsförkortning, Socialdemokraterna hakar på och i den nyligen avblåsta vårdkonflikten var arbetstider och arbetsveckans längd i centrum.
”Bra för hälsan”
Nu ska Karlstads universitet och Handelshögskolan i Stockholm tillsammans utreda om man kan leverera lika mycket på kortare tid och dessutom vad människor vill göra på den lediga tid man får.
”Det vi vet från tidigare forskning är att det verkar vara bra för hälsan och att det faktiskt verkar gå att upprätthålla produktivitet samt att man blir en mer attraktiv arbetsgivare”, säger Lena Lid Falkman, lektor i Karlstad och vid Handelshögskolan och den som leder projektet.
”Det finns en global rörelse som heter 4DW, alltså Four Day Week, som jobbar med förkortad arbetstid”, säger Lena Lid Falkman.
”Konceptet är 32 timmar – antingen som 4 dagar eller som 6 timmars dagar. Idén är 100-80-100 – man levererar 100 procent, jobbar 80 procent tid men får 100 procent lön”.
Har pilottestats
4DW har pilottestats i flera länder och man har fått fina resultat. Boston College samlar in data från alla organisationer i de olika länderna och sedan finns det även nationella forskargrupper.
”Det har nu bildats 4DW Sweden där man under våren 2024 rekryterat organisationer i Sverige för att i höst dra igång ett sex månaders pilotprojekt kring förkortad arbetstid”, berättar Lena Lid Falkman som ska leda forskningen tillsammans med Per Kristensson, Charlotte Bäccman och Niklas Jakobsson från Centrum för tjänsteforskning i samarbete med Handelshögskolan.
Avtar över tid?
Som sagt indikerar tidigare forskning att det går att upprätthålla produktiviteten med kortare arbetstid.
”Men det finns även forskning som visar att effekten avtar över tid och att förkortad arbetstid kan skapa en del schemaproblematik, påpekar Lid Falkman.
I viket fall är det rimligen läge att utreda vår arbetstid och arbetsvecka, menar hon.
”Vi har haft 40 timmars arbetsvecka i 50 år”, säger Lena Lid Falkman.
”Är det hugget i sten? Vad händer om vi testar?”
“Arbetstidsförkortning kommer kräva uppoffringar”. Dagens PS
Så mycket arbetstid bommar vi per vecka. Dagens PS
Kortare arbetsvecka? Här vill man göra precis tvärtom. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.