Är den där vabbande kollegan faktiskt hemma med sitt sjuka barn – eller bara hemma? En rimlig fråga att ställa, har det visat sig.
Fuskande föräldrar kostar en miljard: “Är ett brott”
Mest läst i kategorin
Sveriges socialförsäkringssystem är byggt på tillit, men när det gäller vab – vård av barn – har den tilliten fått sig en törn.
“Hela systemet bygger på förtroende där den som ansöker inte måste visa vare sig läkarintyg eller intyg från arbetsgivare att man varit hemma. Vi ser tyvärr att systemet missbrukas och varje krona som går ut fel måste stoppas”, sa Peter Fausö som är chef för Försäkringskassans kontrollverksamhet, i ett pressmeddelande tidigare i år.
Läs också: Stoppas – alltmer fusk med digitala ID. Dagens PS
Kriminella föräldrar
“Föräldrar vabfuskar för uppåt en miljard varje år”, skriver Tidningen näringslivet.
Försäkringskassan uppskattar att över 1,4 miljarder kronor i tillfällig föräldrapenning betalas ut felaktigt varje år, varav mer än hälften, 800 miljoner kronor, tros vara rena bidragsbrott.
Det vanligaste fusket är att jobba och vabba samtidigt eller att begära ersättning för vård av barn trots att barnet är i skolan eller på förskolan.
Det här är inget småfusk, påpekar Peter Fausö. Det är kriminalitet.
“När vi kallar det för fusk blir det lite avdramatiserat men det är ett brott att medvetet lämna felaktiga uppgifter för att ta del av en förmån. I förlängningen kan det leda till en polisanmälan och en fällande dom”, säger han till TN.
Senaste nytt
Så ska fusket lösas
Regeringen har presenterat flera förslag för att komma åt vabfusket.
Ett av de mest uppmärksammade är att arbetsgivare ska rapportera anställdas frånvaro kopplad till vab direkt till Skatteverket varje månad. Syftet är att underlätta Försäkringskassans kontroller, som tidigare krävde att varje enskilt fall granskades och att arbetsgivare kontaktades individuellt.
”Nu blir det enklare att komma åt fusket”, sa finansminister Elisabeth Svantesson till Sveriges Radio.
Men förslaget har mötts av kritik.
Läs mer: Regeringen: slut på “vobbandet” för föräldrar. Dagens PS
Återinför dagisintyget
“Jag är emot att lägga ytterligare bördor på oss småföretagare – allt sådant är av ondo. Samtidigt har jag största respekt för att något måste göras åt fuskandet. Lösningen borde vara att berörda myndigheter samkör sina register”, Eva Dunér, som driver två McDonald’s-restauranger i Västsverige, till TN.
Hon får medhåll från Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.
“Regeringen borde fokusera på att minska regelkrånglet för arbetsgivare i stället för att öka det”, säger hon.
Istället pekar man på ett återinförande av det gamla “dagisintyget”, som förskolor och skolor tidigare fyllde i för att bekräfta barnens frånvaro. Intyget slopades för ett tiotal år sedan, men enligt kritiker var det ett effektivt verktyg för att fånga upp bidragsbrott.
“Jag kan inte avgöra hur mycket extra arbete det skulle innebära, men jag skulle jag tro att skola och förskola ändå registrerar närvaro varje dag”, säger Dunér.
Läs också: Regeringen: Fler föräldrar till arbete. Dagens PS
Tilliten på spel
Grunden i det svenska socialförsäkringssystemet är enkelhet och förtroende – men ju fler som missbrukar systemet, desto större blir risken att reglerna stramas åt. Det är en balansgång mellan att hålla systemet öppet och att sätta upp kontroller, menar experterna.
“Hela det svenska systemet är i grund och botten tillitsbaserat”, säger Peter Fausö, och tillägger:
“Respekteras inte tilliten, tvingas vi till försämringar som gör det mer omständligt att få ersättning”.
Läs också: Så ska regeringen stoppa vab-fusket. News55
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.