Det finns saker att tänka på om du vill flytta bolån till en annan bank. Här är en guide med checklista.
Funderar du på att flytta bolån? Här är guide med checklista
Mest läst i kategorin
Bostadsmarknaden börjar ta fart nu när räntorna går ner. Även om du inte ska flytta är det klokt att se över dina bolån för att se var du kan få den lägsta räntan.
Sedan Riksbanken började sänka styrräntan har både bundna och rörliga bolåneräntor blivit billigare. Enligt experterna är det bäst att jämföra och förhandla med flera olika banker, det skriver Dagens Nyheter.
Bankerna premierar inte trogna kunder
”Man ska inte gå i fällan att tro att bankerna premierar sina trogna kunder, våra undersökningar visar tvärtom att de kunder som är aktiva och som flyttar sina bolån också får de bästa erbjudandena”, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.
Oavsett om du har rörlig eller bunden ränta kan det vara värt att titta på att flytta sitt lån till en annan bank. Det man ska tänka på är att det i princip alltid är kostnadsfritt om man har rörlig ränta men det kan bli dyrt om räntan är bunden.
Anledningen till att det kan bli dyrt att byta bank med bunden ränta är för att bankerna har rätt att ta ut en avgift, så kallad ränteskillnadsersättning.
Ha koll på det här
”Att bankerna ska ha rätt till viss ersättning är rimligt, men enligt oss på Finansinspektionen tar de många gånger ut omotiverat höga avgifter vilket skapar för stora trösklar för personer som vill flytta sina bolån”, säger Moa Langemark enligt Dagens Nyheter.
Det finns en risk att ränteskillnadsersättningen kostar skjortan men i vissa situationer kan det löna sig ändå att byta bank.
”Det kan vara särskilt gynnsamt att byta bank om man har ett stort bolån och därmed betalar mycket i ränta, eftersom några ynka punkter i lägre bolåneränta då kan innebära en mycket stor besparing i kronor räknat”, säger Moa Langemark.
Konsumenternas har tagit fram en checklista för dig som funderar på att byta bank.
Börja här
• Jämför din boränta med en eller ett par andra banker. Kontakta bankerna som ser ut att kunna ge bäst erbjudande. Be om ett låneerbjudande.
• Det räcker inte alltid att be om en offert utan du kan behöva göra en låneansökan. Efter att banken erbjudit dig att låna kan ni börja diskutera räntesatser.
• Det finns banker som inte förhandlar om ränta och bara erbjuder fasta rabatter. Via bankens hemsida kan du då få en bra bild av vilka räntor du kan få.
När du bestämt dig för att flytta bolånet
• Har du bestämt dig för att flytta bolånet, fundera på om du vill byta bank helt och hållet eller om du bara vill flytta lånet. Om du bara vill flytta bolånet kan den nya banken begära att du även öppnar ett betalkonto som betalningarna för lånet ska dras ifrån.
• Kolla upp vad som gäller när det kommer till amortering i den nya banken. Bara för att ditt lån är amorteringsfritt hos din nuvarande bank betyder inte det att den nya banken har samma policy för amortering.
• Gå igenom villkoren i övrigt, läs det finstilta och fråga om det som är oklart.
• Be om ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank. Den nya banken måste ha underlaget för att se hur din amortering är beräknad och när din bostad värderades senast.
När du tackat ja till ett nytt erbjudande om bolån
• Du behöver inte säga upp ditt gamla lån, din nya bolånebank lägger upp det nya lånet och löser lånet med din nuvarande bank.
• Om du löser ett lån som har bindningstid kvar kan din nuvarande bank rätt att ta ut ersättning. Se till att lösa lånet mellan två bindningstider om det är möjligt.
Källa: Konsumenternas.se
Läs även:
Det bästa knepet när du ska pruta på bolåneräntan. Dagens PS
ANNONS
Skribent och researcher
Skribent och researcher
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.