Inte alla vägar leder till Rom – 40 av dem leder istället till ett tryggare Sverige. Detta enligt SKR:s programberedning för trygghet.
Förslaget: 40 vägar till ett tryggare Sverige
Mest läst i kategorin
Brottsförebyggande arbete, tryggare torg och fler poliser nära hemmet. Det är några av förslagen som SKR:s programberedning för trygghet föreslår i sin slutrapport till styrelsen.
Rapporten innehåller 40 förslag som syftar till att skapa ett tryggare samhälle.
“Många faktorer påverkar tryggheten i samhället, inte minst tilliten vi har mellan oss människor. Att skapa trygghet handlar om hur vi utformar våra offentliga miljöer, att vi tar välfärdsbrottsligheten på allvar och att vi har en effektiv socialtjänst”. Det säger Henrik Thunes, ordförande för programberedningen, i ett pressmeddelande.
Ökad polisnärvaro
Sverige sticker ut som det mest kriminella landet i Norra Europa. Därför är det inte helt förvånande att ett av förslagen i rapporten är att säkra en mer tillfredsställande polisnärvaro i kommunerna.
Men trygghet skapas inte enbart med fler poliser – man vill också lägga fokus på att fånga upp problemen redan innan de blir ett problem. Därför lyfter man bland annat fram socialtjänstens förebyggande arbete som en viktig komponent för att minska kriminaliteten långsiktigt.
Man föreslår även att kommuner ska genomföra riskbedömningar i sina verksamheter för att förebygga välfärdsbrott. Som det ser ut just nu dräneras välfärden varje år på miljarder som hamnar hos kriminella – något man vill sätta stopp för.
Smarta lösningar för säkrare miljöer
Även stadsmiljöerna ska få sig en omgång. Bland annat ska bättre ljus, tätare byggnader och aktiva gator få människor att känna sig säkrare.
“Sverige är i grunden ett tryggt och säkert land, vilket också beredningens rapport till oss i SKR:s styrelse konstaterar. Men där det finns problem vill vi självklart göra det vi kan för att samhället ska bli ännu tryggare för fler”, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson.
Vad händer nu?
Nu ska SKR:s styrelse kika på rapporten och ta beslut om vilka åtgärder som ska införlivas i deras verksamhetsplaner och vilka som kan gå vidare till statliga och kommunala samarbeten.
“Den rapport som beredningen har presenterat är ett viktigt underlag, såväl för hur vi kan utveckla vårt stöd till kommunsektorn som hur vi kan vässa oss i de frågor vi driver gentemot staten”, säger Henriksson.
Läs också:
Forskaren till regeringen: “Har ni knäck i lurarna?”. Dagens PS
Så många kommer undan med bidragsbrott. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.