Det klassiska rådet är att hålla hårt i pensionspengarna för att de ska räcka livet ut. Men varför samla pengar på hög när du kan använda dem medan du fortfarande har energi nog att njuta?
Forskarna: Gör slut på pensionen – innan det är för sent
Mest läst i kategorin
“Ta inte ut pensionen för snabbt” och “Misstaget som kan halvera din pension”. Vi har överösts av råd som alla pekar på samma sak: ta inte ut för mycket av din pension för tidigt.
Det kanske vanligaste argumentet för ovanstående handlar om vår medellivslängd. Den förväntade medellivslängden har nämligen ökat med fyra år sedan 1990-talet.
”Det är viktigt att säkerställa en hållbar ekonomi under hela pensionen, inte bara de första åren”, konstaterade pensionsekonomen Trifa Chireh i fjol.
Men nu höjer kritikerna sina röster.
Pensionspengar eller drömmar?
Dagens Nyheter har pratat med två äldreforskare som vill utmana tanken om det livslånga pensionsuttaget.
Tvärtom anser de att det är rimligt att göra av med mer pengar tidigt. För vem tjänar på att du samlar pengar på hög – som du sedan kanske dör ifrån?
“Det är i början du har kraft och intresse, inte minst för att resa och göra det du vill. Och vem är glad och lycklig över att ha samlat så mycket som möjligt i ladorna när man har dött? Om man inte ska tänka på arvingarna, förstås”, säger äldreforskaren Boo Johansson.
Han får medhåll från äldreforskaren Loretta Platts.
Hon konstaterar att ungefär hälften av oss inte ens lever förbi 80-årsdagen, och för dem som blir äldre blir livet ofta annorlunda.
“Under åren har jag haft kontakt med försäkringsvärlden och många där tycker att ”det värsta som kan hända är att man inte har några pengar kvar”. Men många pensionärer tänker inte så, att ha mycket pengar kvar är inte så viktigt för dem när de är 85. De vill resa när båda makarna är friska”, säger hon.
Missa inte: Pensionsmyndigheten: “Kommer påverka alla som bor i Sverige”. News55
Senaste nytt
Risk eller frihet?
Erland Ekheden, chefaktuarie på Pensionsmyndigheten, är dock kritisk.
“Gör man av med det mesta av tjänstepensionen före 70 för att det är då man tror sig vara pigg – och sedan är man pigg i 15 år till – så kanske man ångrar sig”, säger han. Han fortsätter:
“Och även om du inte har samma fysiska ork längre, men fortfarande är pigg i skallen så kanske du är intresserad av att kunna ta taxi så att du slipper behöva vänta på färdtjänsten. Du kanske vill handla mer hämtmat eller gå på restaurang. Jag tror att man kanske underskattar det här”.
Men enligt Boo Johansson kan samhällets trygghetssystem ge en viss säkerhet för dem som gjort slut på sina pengar.
“Så länge vi har ett samhälleligt finansierat hälso- och sjukvårdssystem med subventioner av allt från läkemedel till äldreboenden så går det ofta bra. Det finns säkert de som till och med tänker ”har jag mycket kvar får jag en högre avgift på mitt äldreboende”. Någon grad av rationalitet får vi tillskriva oss själva”, säger han.
Fler tar ut snabbt
Trots att ekonomerna och experterna har överöst oss med råd om att inte ta ut pensionen för snabbt, är det fortfarande många som vänder dövörat till.
Bland annat var 60 procent av de pensioner AMF betalade ut till privatanställda LO-medlemmar förra året pension som tas ut tidsbegränsat, på exempelvis fem eller tio år.
Hos Alecta har andelen personer som tar ut pengarna livslångt sjunkit från 70 procent 2016 till under 60 procent 2024.
”Det är en märklig utveckling. Livslängden ökar ju, och vi är friska längre upp i åren. Så behovet av pengar under längre tid har ökat, inte minskat”, kommenterade Alectas pensionsekonom Staffan Ström i fjol. Han tillade:
”Hör du till den hälft som lever mer än ett medellångt liv, så är livslångt uttag en fantastisk affär”.
Läs också:
Rejäl ökning för allmänna pensionen i år. Dagens PS
Han upptäckte SJ:s pensionsmiss: Saknades tusenlappar. Dagens PS
ANNONS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.