Dagens PS

Forskaren om läget: "Tufft för singelhushåll"

singelhushåll
Med prisökningarna och stigande räntor räknar Cecilia Hermansson att svenska singelhushåll får det tuffast att klara uppehället. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 sep. 2022Publicerad: 14 sep. 2022

Med prisökningarna och stigande räntor räknar Cecilia Hermansson att svenska singelhushåll får det tuffast att klara uppehället.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det blir framför allt tufft för singelhushåll att råka ut för arbetslöshet, som redan i dag har små marginaler. Är man två är det lättare. Det kan också bli tufft för barnfamiljer med små marginaler”, säger nationalekonomen och forskaren i fastighetsekonomi och finans vid KTH till Dagens Nyheter.

Cecilia Hermansson drar paralleller till prisfallet på bostadsmarknaden 2008.

Däremot ser hon inga liknelser direkt med prisnedgångarna på bostadsmarknaden 2013-2014 och 2018.

Dock befarar hon att prisraset nu blir djupare och längre än tidigare.

DN uppger att Finansinspektionen kommit fram i beräkningar till att 95 procent av de svenska hushållen klarar boräntor på 5 procent.

Nio av tio, 90 procent, av hushållen står pall även om räntan höjs till 7 procent.

“Med två löner i ett hushåll är marginalerna goda”, säger Hermansson till DN som konstaterar att svensk arbetsmarknad, så här långt i alla fall, står stark.

Bland bostadsrättsföreningar varierar skuldsättningen stort men många bostadsrättsägare kan, som Dagens PS tidigare berättat, utgå från höjda avgifter i närtid.

I vissa fall kan högt belånade föreningar tvingas höja avgifterna 20-25 procent, enligt Cecilia Hermansson som dock tror att avgiftshöjningarna sker i olika steg för att undvika en alltför dramatisk engångseffekt.

ANNONS

För svårt skuldutsatta fastighetsbolag stundar mer bistra tider, där räknar Hermansson med att del dukar under i spåren av räntehöjningarna.

“Det går att tänka sig att det blir en konsolidering, där större aktörer som är mindre belånade köper upp bolag. Det kan också bli en omvandling av en del bolag”, säger hon till DN.

Hon tror, säger hon också, att det tar tid innan det vänder uppåt igen. I år räknar hon med att bostadspriserna fortsätter nedåt för att sedan kanske stabiliseras på en lägre nivå nästa år.

Avhängigt är hur arbetsmarknaden utvecklas och ett par positiva effekter av dagens situation är att lägre bostadspriser gynnar unga som vill komma in på bostadsmarknaden samt att en hög inflation gör att lika mycket inte behöver amorteras, säger Hermansson i artikeln.

Missa inte: Inflationen tar Riksbanken på sängen – igen

Läs även: Expert: Priset på bostäder upp efter december

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS