En femtedel av all mat som produceras slängs. FN pekar ut hushållen som den största skurken. Det stämmer dock inte, hävdar svenska forskare.
Forskare ifrågasätter FN: Matsvinnet inte vårt fel
Mest läst i kategorin
Denna påskhelg har inletts med mediarapportering om att cirka en femtedel av all den mat som produceras i världen slängs.
Det motsvarar mer än en miljard ton mat om året och uppgifterna kommer ur en FN-rapport, Food Waste Index Report 2024.
En femtedel bort
Enligt rapporten slängs 19 procent av all mat som produceras, och FN pekar ut hushållen som den största boven i dramat.
Enligt FN står hushållen för 60 procent av svinnet, fördelat på alla människor på jorden 79 kilo mat i soporna per person och år.
”Det är en tragedi och ett ologiskt problem”, säger Clementine O´Connor, en av rapportförfattarna, till AP.
33 kilo per person
I de svenska hushållen slängs cirka 33 kilo ätbar mat per person och år, uppger Livsmedelsverket. För en familj på två vuxna och två barn rör det sig om cirka 130 kilo totalt.
Tidigare rapporter har talat om att två tredjedelar av matsvinnet kommer från hushållen, nu talar man om 60 procent, men båda uppgifterna är fel, konstaterar Svenska miljöinstitutet IVL.
Minskar år för år
I själva verkat minskar hushållens livsmedelsavfall år för år och i dag kommer mindre än hälften av svinnet från hushållen, konstaterar IVL som lutar sig färsk statistik från nya datakällor.
Den stora delen av matsvinnet uppkommer tidigare i livsmedelskedjan – i jordbruket, industrin, butiker och på restauranger.
Går för långsamt
Enligt Sveriges nationella mål ska livsmedelsavfallet minska med en femtedel från 2020 till 2025, men fram till 2022 var minskningen bara tre procent.
Däremot har alltså hushållens andel minskat år för år.
Mängden avfall från restauranger och hotell har, av naturliga skäl, ökat efter pandemin.
Mindre naturligt är att livsmedelsindustrins del av avfallet är sex gånger större än man tidigare beräknat.
”De har ansvaret”
Johan Hultén, projektledare för IVL:s ”Samarbete för minskat matsvinn”, konstaterar att eftersom merparten av matsvinnet uppstår i professionell verksamhet, hamnar mer av ansvaret för det där.
”I producentledet gäller det att se möjliga affärer i restströmmarna och arbeta mer systematiskt för att minska svinn, eller utveckla nya livsmedel genom att ta vara på mer av råvarorna”, påpekar han.
Läs mer:
Tusen svenskar: Därför slänger vi bort maten. Dagens PS
Två miljarder ton mat upp i rök – “en tragedi”. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.