Dagens PS

Företagens fula knep – låt dig inte luras av uppflation

Två olika rakhyvlar.
Hur många olika sorters rakhyvlar behövs? En för varje kroppsdel? (Foto: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 03 juli 2024Publicerad: 03 juli 2024

Allt möjligt hittar företagen på för att få oss att betala mer för prylar och tjänster. I och med de senaste årens kraftiga prisökningar har många konsumenter blivit mer prismedvetna. Genom trick som uppflation lyckas företagen dock få oss att betala överpriser ändå.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under det senaste året har priset på mat och andra varor skenat och det allra mesta har blivit dyrare. För att dölja detta förekommer det att företag ägnar sig åt så kallad krympflation för att lura köparen att priserna ligger still eller till och med går ner.

Det typiska fallet av krympflation är att man minskar storleken eller innehållet på en produkt, utan att minska priset i relation till detta.

Du betalar ett lika högt belopp – men får mindre för pengarna. Men det finns även exempel av krympflation på husmarknaden, det kan ske var som helst.

Syftet med krympflationen är att dölja prisökningen för kunden. Man ska tänka att man betalar lika mycket för en chokladkaka, men chokladen kostar mer, eftersom chokladkakan är 20 procent mindre.

Uppflation – företagens nya lurendrejeri

Men detta är inte det enda tricket som används för att lura konsumenterna. Fenomenet uppflation blir allt vanligare – det är inte alls omöjligt att du också har fallit offer för det, rapporterar Bloomberg.

Här handlar det istället om att packa om en klassisk produkt för ett nytt, och mer specifikt syfte.

En rakhyvel? Nej, en intimrakhyvel!

ANNONS

En deodorant? Nej, en helkroppsdeo!

Tvål? Nej, ett skäggbalsam!

ANNONS

Senaste nytt

Hur många olika rakhyvlar behöver vi?

Med knepet vill man få oss att köpa något som vi redan har genom att få oss att tro att den gamla produkten inte funkar för den specifika situationen.

Inte nog med att vi kanske inte behöver en rakhyvel till, den nya konstiga rakhyveln kostar alltid mer än den vanliga.

Om skönhetsindustrin fick välja skulle vi troligen ha en rakhyvel, en deo och en kräm för varje separat kroppsdel. Men frågan som man måste ställa sig som konsument är om man inte klarar sig bra utan de olika varianterna.

En deodorant för varje kroppsdel? Gärna – om skönhetsindustrin får bestämma.
En deodorant för varje kroppsdel? Gärna – om skönhetsindustrin får bestämma. (Foto: Canva)

Fallstudie från skönhetsindustrin

ANNONS

Under åren efter pandemin, som präglats av hög inflation, har försäljningen av skönhetsprodukter vacklat. Konsumenterna avstår från det som tidigare kändes självklart att köpa. Såväl rakhyvlar som deodoranter har tappat i försäljning, och företagen behöver hitta kreativa sätt att öka den igen.

Många kunder har växlat ner på lyxen, och vänder sig till de enklaste alternativen. För att vinna tillbaka sina kunder har skönhetsjättarna börjat med uppfaltion – att hitta på nya användningsområden för produkterna och att ta mer betalt i samma veva.

Genom att ta fram helkroppsdeodoranter, en produkt som är slående lik en vanlig deo, har man kunnat dubbla priset på den nya varianten. Konsumenterna köper en nästa identisk produkt men betalar betydligt mer.

Vinnande koncept – för tillverkarna

Utan att ha delat specifika siffror har bolagen sagt att marknaden för de “nya” produkterna har levererat över förväntan – med andra ord har vi köpt deras uppflation med hull och hår.

Men företagen insisterar på att det är produkter vi behöver. Manscaped, som tillverkar trimmers för de mer privata delarna av kroppen, säger att deras apparater är som tandborstar: “Alla behöver en, ingen vill dela den med någon annan.”

Men det enda som är sant i det påståendet är den andra halvan, menar läkare som Bloomberg pratat med.

Olika former av uppflation – samma koncept

ANNONS

Uppflation dyker upp lite här och där – och om du är uppmärksam kommer du märka av det inom såväl mat-, kläd och skönhetsprodukter. Men i de flesta fallen handlar det om samma sak.

Tillverkarna gör marginella ändringar i produkterna, paketerar om produkterna och sen lovar man att de löser specifika problem mycket bättre än de gamla varianterna som vi redan har.

En sista detalj, som är gemensam för alla fall av uppflation, är att den nya produkten alltid kostar mer än originalet.

Läs mer: Livsmedelspriser stiger på grund av svag konkurrens. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS