Sänkta skatter är ett huvudnummer när organisationen Företagarna under onsdagen presenterar sin rapport ”Produktivitetskarusellen”.
Företagarna: Sänkta skatter lösningen
Mest läst i kategorin
Företagarna är en branschorganisation som representerar cirka 60 000 företagare.
Nu släpper man rapporten ”Produktivitetskarusellen: Så kan skattesystemet stärka tillväxten”.
Enligt organisationen krävs skattereformer för att Sverige och svenska företag ska höja sin produktivitet och hävda sig internationellt.
Produktivitetsutvecklingen har stagnerat i halvannat decennium och därmed tillväxten, säger Företagarna som menar att politiska reformer krävs.
Näst högsta
”Sverige har OECD:s näst högsta marginalskatt på höga inkomster, och höga marginalskatter även vid lägre och medelhöga inkomster – det missgynnar produktiviteten”, anser Patrick Krassén, policychef och skatteexpert på Företagarna.
”Kompetensutveckling är nyckeln till företagens framgång. Vi måste göra det enklare och billigare för företag att vidareutbilda sin personal”, fortsätter Krassén.
”Förutsägbarhet och rättssäkerhet i beskattningen är av avgörande betydelse för ett företags investeringar och för en företagares affärsbeslut. Ta detta på allvar”, uppmanar Krassén som skrivit rapporten.
Senaste nytt
Vill ha likvärdighet
”Vi måste beskatta finansieringsformer mer likvärdigt. Skevheten i hur olika finansieringsformer behandlas olika är tydligt produktivitetshämmande”, avslutar Patrick Krassén.
Krassén har en bakgrund som ledarskribent på Svenska Dagbladet men är nu skattepolitisk expert hos Företagarna, som leds av vd Benjamin Dousa, tidigare framträdande inom Moderaterna.
Åtta reformområden
Temat i rapporten är alltså än lägre skatter för företag och företagare. I sammanfattningen lämnar Företagarna åtta områden där man föreslår åtgärder, alla knutna till skattesystemet.
1. Sänk den statliga inkomstskatten, sänk inkomstskatterna i lägre inkomstklasser och minska avtrappningen av jobbskatteavdraget.
2. Utöka expertskatten, genom att sänka det så kallade beloppskravet och förläng giltighetstiden.
3. Främja ökat entreprenörskap genom att förbättra skattereglerna för ägarlett företagande.
4. Säkerställ tydligare i lagstiftningen och bokföringsreglerna att arbetsgivares kostnader för anställdas utbildning är avdragsgilla och hur sådana investeringar kan skrivas av över tid.
5. Inför en extra skattereduktion för kostnader för personalutbildning som immateriell anläggningstillgång.
6. Förbättra investeringsklimatet genom stärkt rättssäkerhet, bland annat genom att införa krav på påvisat uppsåt eller grov oaktsamhet för att skattetillägg ska kunna påföras och att öka möjligheterna att få bindande skattebesked som inte kan rivas upp av Skatteverket retroaktivt.
7. Minska skevheten i beskattningen av eget respektive lånat kapital, exempelvis genom att införa ett avdrag för ökning av det egna kapitalet, motsvarande ränteavdraget för lånat kapital.
8. Sänk bolagsskattesatsen, så att Sverige ligger vid eller nära det internationella kravet på 15 procent effektiv bolagsskatt.
Läs mer:
Sjuklönesmällen: Företagarna rasar mot regeringen. Dagens PS
Splittring i kampen mot organiserad brottslighet. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.