Efter pandemin har hybridarbete blivit populärt. Men allt är inte alltid en dans på rosor – det här behöver chefer och anställda tänka på.
Fördelarna med hybridarbete – och nackdelarna
Mest läst i kategorin
94 procent av de tillfrågade i en undersökning från september gillar hybridarbete.
Helst vill man kunna jobba hemifrån 2,75 dagar i veckan, visar en annan undersökning.
Men som med allt annat här i livet finns det två sidor av varje mynt. Nu har BBC listat de största utmaningarna med hybridjobb.
Yngres karriärer kan drabbas
Överlag tenderar yngre och mindre erfarna anställda ofta ha större krav på sig att finnas tillgängliga på kontoret jämfört med äldre och mer erfarna kollegor.
“Det handlar om tillit och att man ska ‘förtjäna rätten’ att få jobba hemifrån”, säger Tim Oldman, vd för Leesman som ligger bakom en av undersökningarna.
Genom att jobba på kontoret kan nyanställda snabbare lära sig arbetet, tack vare att man lärs upp av erfarna kollegor. Dock förutsätter detta att även de jobbar på plats.
Läs mer: Veckans citat: Så överlever du livets hårda skola – Dagens PS
Senaste nytt
Svårt delta i hybridmöten
Här måste arbetsplatser balansera seniora anställdas fysiska tillgänglighet med deras förväntningar på större flexibilitet. Risken är att yngres karriärutveckling och mentorskap påverkas negativt.
En lösning kan vara att låta teamet bestämma själva när de ska vara på kontoret. Nackdelen är att kanske inte tillräckligt många dyker upp för att skapa ett nätverk och en företagskultur.
40 procent av de tillfrågade upplever också att det är svårt att delta i hybridmöten – oavsett om man är fysiskt närvarande eller deltar via länk.
Läs mer: It-chefens AI-råd: “Satsa på människorna – inte tekniken” – Dagens PS
De har bäst arbetslivsbalans
Ett annat problem är den upplevda sociala isoleringen som man kan känna under distansdagarna. 42 procent känner sig ibland eller ofta socialt frånkopplade sina kollegor.
“Det verkar som att kontoret fortfarande erbjuder en organisations sociala struktur”, säger Tim Oldman.
Samtidigt är flexibiliteten uppskattad. De med minst dagar på kontoret upplever nämligen bäst balans mellan arbete och privatliv.
Läs mer: Hög eller låg EQ – så vet du – Dagens PS
Här för att stanna – trots skepsis
Företag som Disney och Blackrock kräver numera att anställda jobbar minst fyra dagar i veckan på kontoret. Nike kommer göra likadant nästa år.
Trots detta tror många experter att hybridmodellen är här för att stanna. Vissa företag har börjat analysera olika roller och uppmuntrat individuella överenskommelser för att hitta en fungerande balans.
“Det finns tillräckligt många som förväntar sig sådana arrangemang. Om de skulle tvingas återgå till heltidsarbete på kontoret kommer de att vägra – eller säga upp sig”, säger Johnny Taylor Jr, chef för personalföreningen Society for Human Resource Management.
Läs mer: Tro inte på lögnen om framgång – Dagens PS
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.