Dagens PS

Föräldraskap: Det här ångrar vi mest 

Föräldrar
Betyg och prestationer är viktigt – men är det allt? (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 02 dec. 2024Publicerad: 02 dec. 2024

Alla föräldrar vill hjälpa sina barn att lyckas i livet. Vägen dit har dock en tendens att vara klurig. Här är fyra saker föräldrar ångrar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Författaren Margot Machol Bisnow har under flera år intervjuat framgångsrika entreprenörer och deras föräldrar för att förstå vad som format de förstnämnda.

Trots att dessa föräldrar uppfostrade barn som senare blev framgångsrika, finns det vissa delar av föräldraskapet man ångrar. Framförallt pekar man på vissa specifika misstag som man menar hade kunnat göra resan till framgång både lättare och lyckligare för barnen.

Bisnow har delat med sig av sina fynd till CNBC. Här är en sammanfattning: 

Curlande föräldrar 

Vi har hört det förut och lär höra det igen. Föräldrar vill gärna sopa bort diverse problem och svårigheter för sina barn – något som har en tendens att stjälpa snarare än hjälpa.

Flera av de intervjuade föräldrarna erkände att de ofta löste problem åt sina barn istället för att låta dem ta itu med utmaningar själva. 

Dessa ingripanden ledde i sin tur till osjälvständiga barn, vilket blev en utmaning för dem när de väl stod på egna ben.

ANNONS

Senaste nytt

Press och prestation 

Att höga betyg och en plats på ett toppuniversitet länge har setts som vägen till framgång är ingen nyhet. Och visst lyckades de intervjuade barnen nå stora mål. Men till vilket pris?

ANNONS

Föräldrarna beskrev hur de ofta prioriterade akademiska resultat framför sina barns egna passioner, något som ledde till stress och olyckliga barn. I efterhand önskar flera föräldrar att de hade låtit barnen följa sina hjärtan mer, även om det i stunden verkade mindre praktiskt.

Barnen som fick tid att fördjupa sig i sina intressen använde ofta dessa färdigheter för att bygga framgångsrika karriärer – och mådde bättre på vägen dit. 

Läs mer: Så blir ditt barn framgångsrikt – enligt Apples fader. Dagens PS

Ansvarsfria barn

Många föräldrar undvek att ge sina barn sysslor hemma med argumentet att de inte ville belasta dem. I efterhand insåg de att detta ofta ledde till barn som hade svårare att klara sig själva som vuxna.  

Man ville helt enkelt inte att tvätt, städ och matlagning skulle ta fokus från den ack så viktiga skolan. Senare insåg man att dessa sysslor inte bara lär ut praktiska färdigheter – de bygger också självdisciplin och självförtroende. 

Rädslan för risker 

Många föräldrar valde att uppmuntra “säkra” val istället för risker, men insåg senare att detta ofta bromsade barnens mod att tänka stort. Innovation och framgång kräver att man stundtals vågar ta risker och misslyckas – något som många barn inte lärde sig förrän senare i livet.

Därtill insåg föräldrarna att deras egen rädsla för misslyckanden hade en tendens att smitta av sig på barnen. Man märkte också att barnen som inte tog risker i många fall kände sig osäkra på sin förmåga att tänka kreativt och prova nya idéer. 

ANNONS

Läs också:

Ny forskning: Så får barn en rikare framtid. Dagens PS

Det här ångrar vi på dödsbädden. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & Finans

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

02 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]