Dagens PS

Flyttfirmor fuskar – skadade möbler och ingen ersättning

flytt
Många flyttfirmor saknas sitt nödvändiga yrkestrafiktillstånd (Foto Hasse Holmberg / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 05 juni 2022Publicerad: 05 juni 2022

Över hälften av landets flyttfirmor kör utan trafiktillstånd, konstaterar Hem & Hyra i en ny granskning. Konsekvensen kan bli att bohaget skadas och du blir utan ersättning.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Hem & Hyra har granskat landets samtliga 598 flyttfirmor som finns registrerade hos SCB. Granskningen fann att 58 procent av dem saknar tillstånd för yrkestrafik hos Transportstyrelsen.

Det är olagligt – tillstånd krävs för att ta betalt för att transportera möbler. Bolaget kan behöva betala sanktionsavgifter vid en körning och ansvariga kan få böter eller fängelse.

Enligt branschförbundet Sveriges Möberltransportörers förbund har många nya firmor startats efter att rut-avdraget för flytthjälp infördes 2016. Många av dem har inte koll reglerna, utan börjar för att det är en låg startkostnad och lätt att annonsera över nätet.

Flyttfirmor kan ändå få rutavdrag

Gunnar Gudmundsson, generalsekreterare på förbundet säger till Hem & Hyra att det rör sig om ”Potemkinkulisser” där bolag inte håller sina löften.

Samtidigt menar han att kontrollerna i branschen är för dåliga – trafikpolisen borde få resurser för att kunna undersöka firmorna, tycker Gunnar Gudmundsson.

”Men flyttfirmor som saknar tillstånd för yrkestrafik kan ändå få ut rut-avdrag. Orsaken är att Skatteverket inte gör någon kontroll av att det finns trafiktillstånd – trots att lagen kräver det för företag som flyttar och transporterar möbler mot ersättning”, skriver Hem & Hyra.

Läs också:

Så gör du lekplatsen säker i din brf

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]